Investicioni arbitražni postupak između Olega Deripaske i Crne Gore okončan je juče, kada je postupajući arbitražni tribunal strankama dostavio svoju konačnu odluku, saopšteno je iz Ministarstva cekonomije. Arbitražni tribunal je, kako navode, jednoglasno utvrdio da bilateralni sporazum o zaštiti stranih investicija koji je zaključen između Savezne Republike Jugoslavije i Ruske Federacije, nije primjenljiv na Crnu Goru.

Oleg Deripaska

“Stoga, arbitražni tribunal se oglasio u potpunosti nenadležnim i odbio da dalje odlučuje o tužbenim zahtjevima g. Deripaske. Arbitražni tribunal je, dodatno, odredio da g. Deripaska Crnoj Gori nadoknadi sve troškove arbitraže i pravnog zastupanja koje je Crna Gora do sad snosila u ovom postupku” , navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dalje se navodi da je Deripaska ovaj arbitražni postupak pokrenuo decembra 2016. godine tvrdeći da je Crna Gora prekršila više obaveza sadržanih u pomenutom sporazumu o zaštiti stranih investicija.

“Iako nije bila opredijeljena tačna vrijednost spora, prethodno je najavljivano da će biti zahtijevana naknada štete ne manja od 600 miliona eura. Donošenjem konačne odluke u ovom postupku, Crna Gora je u potpunosti pobijedila potpuno neosnovane argumente g. Deripaske, i time odnijela još jednu u nizu pobjeda protiv g. Deripaske i njegovih kompanija. Podsjećanja radi, ovo je bio treći arbitražni postupak pokrenut protiv Crne Gore u vezi sa privatizacijom, poslovanjem i stečajem KAP-a. Prethodna dva postupka je pokrenula kiparska kompanija g. Deripaske, CEAC Holdings Limited, pri čemu jedan po osnovu bilateralnog sporazuma o zaštiti stranih investicija između Srbije i Crne Gore i Republike Kipar, a drugi po osnovu Ugovora o poravnanju iz novembra 2009. godine”, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Dalje navode da u oba takva postupka postupajući arbitražni tribunali su odbijali CEAC-ove zahtjeve i dosudili Crnoj Gori troškove postupka.

“CEAC i dalje odbija da dobrovoljno isplati iznose na koje je obavezan pomenutim arbitražnim odlukama, i opstruira sudske postupke kroz koje Crna Gora pokušava prinudno da naplati svoja potraživanja. Arbitražni tribunal u postupku protiv g. Deripaske činili su predsjedavajuća Jean Kalicki, i ko-arbitri Brigitte Stern i Zachary Douglas QC. Crnu Goru su zastupali advokatska kancelarija Moravčević Vojnović i partneri AOD (u saradnji sa Schönherr) iz Beograda (advokati Slaven Moravčević, Jelena Bezarević Pajić, Tanja Šumar i Vanja Tica) i David Pawlak iz Varšave i Vašingona. Tužioca su u ovom postupku zastupali EgorovPuginskyAfanasiev& Partners (Moskva), prof. Guglielmo Verdirame i dr Kate Parlett (London) i Hecate Legal Advisory LLC (Moskva)” poručeno je u saopštenju.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments