Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Crna Gora će imati podršku na polju sinergije energetskih i klimatskih politika

U skladu sa navedenim, ukazano je da Crna Gora ostaje posvećena ispunjavanju ciljeva Evropske agende, kao i međunarodnih obaveza u cilju smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte uz jasno prihvatanje odgovornosti u realizaciji zacrtanih ciljeva, uz poseban akcenat na finalizaciju Nacionalnih planova za energetiku i klimatske promjene – NECP

U okviru COP26, globalne konferencije o klimatskim promjenama koja se održava u Glazgovu, delegacija Vlade Crne Gore učestvovala je na Odboru za energetiku i klimatske promjene u organizaciji Energetske zajednice i Programa EU, gdje je sopšteno da će Crna Gora i ubuduće imati podršku na polju sinergije energetskih i klimatskih politika, kao i u dijelu finansiranja procesa dekarbonizacije.

Sastanku su prisustovali državni sekretar za ekologiju MEPG-a, prof. dr Danilo Mrdak i državni sekretar za energetiku i rudarstvo MKI-ja, Marko Perunović. Njih dvojica su istakli da će Crna Gora dalje nastaviti da se zalaže za smanjenje CO2 emisija, jer je to u skladu sa onim što su naši razvojni ciljevi, zatim ciljevi kratkoročnog i dugoročnog razvoja energetike, naravno, uz analizu socio-ekonomskih efekata sprovođenja daljeg smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte.

,,Kao zemlja sa snažnim ekološkim opredjeljenjem, ali i zemlja posvećena održivom razvoju i zelenoj razvojnoj agendi, stanovišta smo da su za Crnu Goru prihvatljive samo najsavremenije tehnologije sa najnižom mogućom ili čak i nultom stepenom emisije GHG- a’’ , izjavio je Mrdak.

Očekivanja brojnih prisutnih predstavnika zemalja članica Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama, predstavnika ekoloških organizacija, civilnog i NVO sektora, kao i poslovih udruženja iz čitavog svijeta su da se nastavi sa snažnim progresom ostvarenim u ovoj oblasti i odlučno definiše ambiciozan program rada za uspostavljanje pravila, procedura i upravljačkih okvira za punu implementaciju obaveza iz Pariskog sporazuma.

U skladu sa navedenim, ukazano je da Crna Gora ostaje posvećena ispunjavanju ciljeva Evropske agende, kao i međunarodnih obaveza u cilju smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte uz jasno prihvatanje odgovornosti u realizaciji zacrtanih ciljeva, uz poseban akcenat na finalizaciju Nacionalnih planova za energetiku i klimatske promjene – NECP.

,,Predstojeću transformaciju energetskog sektora kao i kompletne industrije, zbog naših razvojnih ciljeva, ali i specifičnosti, posmatramo kao priliku da uđemo u period dinamičnog i održivog razvoja koji će garantovati rast ekonomskih aktivnosti, a time i standarda naših građana. Crna Gora kao mali sistem, kroz planiranu transformaciju, može i mora da se kreće prilično brzo sa zavidnim adaptacionim potencijalom’’, istakao je Perunović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve