Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

CEDIS u minusu 3,4 miliona, ToMontenegro 2,6 miliona eura, najveći pad EPCG-a

Prema riječima Tošanić – Radunović, CEDIS je poslovao sa najlošijim rezultatom i ostvario minus od 3,4 miliona eura, zatim To Montenegro od 2,6 miliona eura, Barska plovidba 2,5, Crnogorska plovodba 1,3, Montekargo 1,1 milion eura..

Predstavnica Odjeljenja za unapređenje korporativnog upravljanja u Ministarstvu kapitalnih investicija Ana Tošanić – Radunović kazala je da je od 20 privrednih društava u većinskom vlasništvu države polovina poslovalo sa neto dobitkom, a polovina sa neto gubitkom. Najveći minus ostvarili su Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i ToMontenegro, dok je od kompanija koje su tokom čitave godine imale pozitivan rezultat značajan pad u devetomjesečnom rezultatu ostvarila Elektroprivreda Crne Gore (EPCG).

Tošanić – Radunović je kazala da na kraju trećeg kvartala imaju jedno privredno društvo više u MKI – EPCG Solargradnja.

– U MKI je ukupno 21 privredno društvo u većinskom vlasništvu države. Imamo rezultate za 20 njih, jer je EPCG Solargradnja u osnivanju. Od 20 privrednih društva, 10 je poslovalo sa neto gubitkom i 10 sa neto dobiti. Ukupno ostvarena neto dobit iznosi 27 miliona eura, dok gubitak iznosi 11,7 miliona eura. U totalu sve kompanije su ostvarile dobit – rekla je Tošanić – Radunović na konferenciji za medije.

Prema njenim riječima, CEDIS je poslovao sa najlošijim rezultatom i ostvario minus od 3,4 miliona eura, zatim To Montenegro od 2,6 miliona eura, Barska plovidba 2,5, Crnogorska plovodba 1,3, Montekargo 1,1 milion eura…

– Poslovanje sa negativnom ebida imalo je šest privrednih društava. To Montenegro je na prvom mjestu sa najvećim minusom od 2,2 miliona eura, Montekargo sa 0,5 miliona, Odrržavanje željezničkih voznih sredstava 200.000… – dodala je Tošanić – Radunović.

Ako se porodi neto poslovanje za ovaj period izvještavanja u odnosu na šestomjesečni ove godine, osam društava je nastavilo da posluje sa pozitivnim rezultatom, a dva su iz negativnog rezultata prešli u pozitivno, a jedno je iz pozitivnog prešlo u negativni rezultat, dok je devet društava nastavilo da posluje sa negativnim rezultatom.

– Od kompanija koje su tokom čitave godine imale pozitivan rezultat značajan pad u devetomjesečnom rezultatu ostvarila je Elektroprivreda Crne Gore. Ona je zabilježila pad od 16,7 miliona eura, odnosno 97 odsto. Najveći efekat na ovakav trend imaju visoke cijene električne energije na berzi koju je EPCG bila obavezna da uvozi – istakla je Tošanić – Radunović.

Troškovi zarada i naknada zarada isnosili su 84 miliona eura u 2021. i bilježe rast u odnosu na 2019.. godinu od 2,2 odsto i rast u odnosu na 2020. od 3,8 odsto.

Tošanić – Radunović je dodala da su bila tri društva sa negativnim neto kapitalom – Crnogorska plovidba sa minus sedam miliona, Barska plovidba pet miliona i Berza električne energije sa 950.00 eura.

Zaduženost privrednih društava po osnovu kredita iznosi 251,8 miliona eura, što je, kako navodi Tošanić – Radunović, 6,5 odsto manje u odnosu na kraj 2020. godine.

Prema njenim riječima, broj zaposlenih na 30. septembar iznosio je 7.481.

– To je sedam odsto više u odnosu na 2019. i 10 odsto više u odnosu na 2020. CGES je društvo sa najvećim padom broja zaposlenih – rekla je ona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
borko
23.11.2021-15:25 15:25

Viđi mozgova ma ovo nijesu experti ovo su genijalci tipa Pere kojota…