Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

CEDIS: Nijesmo mogli predvidjeti poremećaje na energetskom tržištu, gotovo nemoguće postići cijenu koju je odredio regulator

S obzirom na to da, kako navode, operatori nabavljaju električnu energiju za pokrivanje gubitaka u transparentnom postupku “za koji garantuje Crnogorska berza električne enerije, a u kojem se cijena energije formira na osnovu ponude i tražnje, u postupcima nabavke energije gotovo je nemoguće postići cijenu koju je utvrdio regulator”.

Ni najbolji analitičari i poznavaoci energetskog tržišta nijesu mogli predvidjeti ovakve poremećaje koji su se desili u posljednje dvije godine, poručuju iz Crnogorskog elektrodistributivnog centra (CEDIS) ističući da je “u postupcima nabavke energije gotovo nemoguće postići cijenu koju je utvrdio regulator”.

Iz CEDIS-a su reagovali na tekst objavljen u dnevnom listu Pobjeda koji je prenio CdM pod naslovom „CEDIS nije u gubitku zbog cijena već zbog poslovnih odluka“ u kojem se, kažu iz te kompanije, eksplicitno navodi da „negativan finansijski rezultat, koji je na kraju prošle godine iskazao Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), nije rezultat cijena električne energije za pokrivanje gubitaka koje je odredila Regulatorna agencija za energetiku (RAE), već poslovnih odluka tog preduzeća“.

“Dalje se navodi da je „javnost proteklih mjeseci zatrpana raznim izjavama koje zamagljuju stvarnu pozadinu, te da se uglavnom pokušava nametnuti teza da je RAE odredila cijene struje za pokrivanje gubitaka i da je CEDIS zbog toga bio u minusu“. Za sve navedeno pozivaju se na intervju, koji je tom listu dao predsjednik Odbora Regulatorne agencije za energetiku (RAE) Branislav Prelević. Cijeneći poziciju na kojoj se nalazi, kao i profesionalni integritet gospodina Prelevića, menadžment CEDIS-a je sklon povjerovati da su pomenuti navodi slobodna interpretacija autora teksta kome predmetna problematika i nije previše bliska, pa očekujemo da na objavljeni tekst reaguje i gospodin Prelević. Tim prije što je tekst nedorečen i što sadrži paušalne ocjene i konstatacije”, navode iz CEDIS-a.

“Radi istinitog informisanja javnosti, a prije svih korisnika naših usluga, ukazujemo na sljedeće: Nesporna je činjenica da Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti mrežnim operatorima (CEDIS i CGES) utvrđuje regulatorno dozvoljeni prihod i cijene, te da u tom postupku utvrđuje i odobrava i cijenu za nabavku električne energije za pokrivanje gubitaka za trogodišnji regulatorni period. Postupak utvrđivanja regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena jasno je propisan Metodologijama za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena. Zbog te činjenice, kao i sopstvene uloge u zaštiti interesa, kako korisnika, tako i mrežnih operatora, regulator je donio Pravila za korekciju cijena i naknada kojima je propisano pod kojim uslovima se vrši korekcija utvrđenog prihoda i cijena u toku trajanja regulatornog perioda, kao i prilikom utvrđivanja regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za naredni regulatorni period”, pojašnjavaju iz CEDIS-a.

S obzirom na to da, kako navode, operatori nabavljaju električnu energiju za pokrivanje gubitaka u transparentnom postupku “za koji garantuje Crnogorska berza električne enerije, a u kojem se cijena energije formira na osnovu ponude i tražnje, u postupcima nabavke energije gotovo je nemoguće postići cijenu koju je utvrdio regulator”.

“Modaliteti nabavki su predmet poslovnih odluka, ali svi koji su dobronamjerni svjesni su činjenice da ni najbolji analitičari i poznavaoci energetskog tržišta nijesu mogli predvidjeti ovakve poremećaje koji su se desili u posljednje dvije godine. Lako je sa ove vremenske distance iznositi konstatacije da je trebalo donijeti drugačije poslovne odluke, ali u momentu kada su donošene, to je bio veliki rizik. Praksa ranijih godina je bila da se cjelokupna električna energija za pokrivanje gubitaka nabavlja u tekućoj godini za narednu godinu. To nije urađeno samo u 2020. godini, iako je prethodni menadžment imao priliku da u decembru 2020. dokupi nedostajuće količine po cijenama koje su bile znatno ispod regulatorno dozvoljenih. Bez obzira na razne medijske natpise, pa i reakcije pojedinaca iz CEDIS-a, ovaj menadžment smatra da ni najbolji poznavaoci tržišta, kako u bližem, tako i u širem okruženju, nijesu mogli predvidjeti poremećaje ovih razmjera na energetskom tržištu, te da je u takvoj situaciji bilo poslovno opravdano nabavljati električnu energiju na mjesečnom nivou kad već to nije urađeno prethodne godine, kada su , kao što smo rekli, cijene bile znatno ispod regulatorno dozvoljenih”, pojasnili su iz CEDIS-a.

Iz te komapnije ističu da CEDIS ni u jednom obraćanju javnosti nije, kako kažu, naveo da Agencija, prilikom odobravanja regulatorno dozvoljenog prihoda za tekući regulatorni period, nije dobro utvrdila cijenu energije za pokrivanje gubitaka, “već da na bazi te cijene odobreni trošak gubitaka, odnosno prihod po tom osnovu u novonastalim okolnostima, nije dovoljan za pokrivanje stvarnih troškova nabavke energije za pokrivanje gubitaka u sistemu, što je uslovilo negativan poslovni rezultat u 2021. godini”.

Prema njihovim riječima, CEDIS se, vezano za ovaj problem, prošle godine u nekoliko navrata obraćao resornom ministarstvu tražeći pomoć u njegovom rješavanju, ali nije bilo reakcije sa njihove strane.

“Kako je tendencija rasta cijena električne energije nastavljena i u 2022. godini, to je već sada izvjesno da CEDIS, po tom osnovu, neminovno i u tekućoj godini ostvaruje negativan finansijski rezultat, zbog čega smo se u tri navrata obraćali resornom ministarstvu sa molbom da nam pruži pomoć u iznalaženju najpovoljnijeg rješenja. Ističemo da je u rješavanju ovog problema naša kompanija otvorena za sve konstruktivne prijedloge, bez obzira sa koje strane dolazili, a posebno su cijenjeni i prihvatljivi prijedlozi Regulatorne agencije za energetiku, jer ovaj problem ne smatramo samo problemom CEDIS-a”, dodaju u saopštenju.

Ističu da poslovanje sa gubitkom definitivno će imati negativan uticaj na kvalitet naše usluge i pouzdanost u distribuciji električne energije do krajnjih korisnika.

“A umjesto komentara na navode, vezano za zarade, ističemo da RAE odobrava grupu troškova „na koje se može uticati“, u koju ulaze i troškovi zarada. Prema konačnim podacima za 2021. godinu, ti troškovi su za oko 235 hiljada eura veći od utvrđenih od strane Agencije za tu godinu, što svakako nije imalo značajnijeg uticaja na poslovni rezultat CEDIS-a. S obzirom da ove godine podnosimo Zahtjev za odobravanje regulatorno dozvoljenog prihoda za naredni regulatorni period (2023-2025.), te da je RAE dala na javnu raspravu izmijenjene, odnosno nove Metodologije za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena, kao i Pravila za korekcije cijena, CEDIS je pripremio i dostavio Agenciji mišljenje i sugestije na ponuđena akta, cijeneći njihov značaj”, zaključuju iz CEDIS-a.

Od RAE kako kažu, očekuju “da prihvati i uvaži naše sugestije, poštujući pri tome jedan od osnovnih principa Metodologije, a to je „ravnoteža između interesa operatora i korisnika distributivnog sistema“”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve