Petak, 10 Maja, 2024
Rubrika:

CBCG: Na vidjelo sve provizije

– Banke će ubuduće klijentima morati unaprijed da dostave spisak naknada sa tarifama koje naplaćuju prilikom otvaranja i zatvaranja računa, podizanja gotovine, plaćanja, prebacivanja novca…

Najmanje jednom godišnje moraće besplatno klijentu da dostave izvještaj o svim naplaćenim naknadama za usluge povezane sa računom za plaćanje. To je, između ostalog, predviđeno nacrtom zakona o uporedivosti naknada povezanih sa računom za plaćanje potrošača, koji je protekle sedmice u formi radne verzije usvojio Savjet CBCG i proslijedio Ministarstvu finansija.

O ovom i nacrtu zakona o međubankarskim naknadama i pravilima poslovanja sa platnim karticama javna rasprava je počela juče i trajaće do 20. januara naredne godine.

Podsjetimo da su banke za pola tekuće godine od naknada i provizija uzele 19 miliona eura. Kako je Pobjeda već objavila nacrtom zakona o međubankarskim naknadama, CBCG je predložila da zakonski limit za transakciju debitnom karticom od 0,2 odsto, a kreditnom 0,3 odsto vrijednosti transakcije, što je do deset puta manje od važeće tarife. Iz CBCG su se odlučili na ovaj potez nakon analiza koje su pokazale da razlike u međubankarskim naknadama i njihova visina negativno utiču na potrošače i trgovce, a potrošači nijesu ni upoznati s njima.

SPISAK

Predloženim rješenjima, kazali su našoj redakciji iz CBCG, povećaće se nivo zaštite potrošača tako što će se povećati transparentnost i uporedivost naknada. – Banke će biti dužne da u predugovornoj fazi potrošaču dostave poseban dokument, odnosno pregled usluga i naknada. Spisak treba da sadrži usluge sa liste najreprezentativnijih povezanih sa računom za plaćanje koje banka nudi, kao i podatke o pojedinačnoj naknadi za svaku uslugu. Banke će biti obavezne da koriste standardizovane nazive usluga čime će se potrošaču olakšati upoređivanje sa drugim bankama – pojašnjavaju iz CBCG.

PREBACIVANJE

Banka će biti obavezna da potrošaču najmanje jednom godišnje i bez naknade dostavi izvještaj o svim naplaćenim naknadama.

– Na taj način, potrošač može da sagleda sve svoje troškove za usluge, bolje ih planira i lakše uporedi kod različitih banaka – pojašnjavaju iz regulatora. Da bi se povećala transparentnost, CBCG će naknade objavljivati i na svojoj internet stranici, čime će omogućiti potrošačima da lakše upoređuju naknade kod različitih banaka i steknu potpuni uvid u ponude na tržištu.

– Predviđena je i mogućnost prebacivanja računa potrošača sa jedne na drugu banku u Crnoj Gori. Od dana pristupanja EU prebacivanje će biti moguće na banke u državama članicama, bez prevelikog administrativnog i finansijskog opterećenja – navode u CBCG.

izvor: Pobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve