Nedjelja, 23 Juna, 2024
Rubrika:

BLUEAIR projekat – Podrška razvoju inovacija u plavom rastu

PKCG organizovala skup ''Podrška razvoju inovacija u plavom rastu''

Privredna komora Crne Gore kao partner u realizaciji međunarodnog projekta „Plavi pametni rast S3 u Jadransko-jonskog regiji” („Blue Growth Smart Adriatic Ionian S3- BLUEAIR“), organizovala je skup „Podrška razvoju inovacija u plavom rastu“.

“Cilj sastanka bilo je povezivanje onih koji razvijaju i imaju inovativna rješenja sa poslovnom zajednicom, kako bi zajednički iskoristili mogućnosti za koordiniranu saradnju u oblasti inovacija u Jadransko-jonskoj regiji. Namjera je bila i da se na ovaj način da doprinos kreiranju akcionog plana za jačanje BLUEAIR inovativne zajednice”, saopšteno je iz Prinredne komore.

Ana Filipović, samostalna savjetnica u Sektoru za projekte Privredne komore, predstavila je o projekat BLUEAIR kojeg kofinansira Evropska Unija u okviru Interreg V-B Jadransko-jonskog transnacionalnog programa 2014-2020 (ADRION).

“Privredna komora Crne Gore je partner u realizaciji više projekata i kroz ovakve aktivnosti, zajedno utičemo na podizanje kapaciteta dijela privrede koji pripada plavoj ekonomiji. Dosadašnji rad na ovakvim plavim projektima pokazao je da se treba usmjeriti na snaženje naših institucija, a i među dijelom privrede koja pripada plavoj ekonomiji i kima potencijala da utiče na ukupni rast baziran prije svega na inovacijama”, rekla je Filipović.

Jedan od konkretnih rezultata projekta biće osnivanje BLUEAIR inovativne zajednice koja je osmišljena kao otvorena platforma sa ciljem da unaprijedi i učini efikasnijom saradnju u oblasti inovacija kako na teritorijalnom tako i na makroregionalnom nivou kako bi se pokrenula održiva plava ekonomija u Jadransko-jonskom regionu.

Filipović je pozvala predstavnike postojećih sličnih inicijativa kao i nove zainteresovane strane iz Crne Gore i makro regiona da sarađuju u misiji unapređenja plave ekonomije, iskoriste sprovedene aktivnosti i udruže postojeće resurse.

Konkretnije o programima podrške za MSP učesnici skupa čuli su od predstavnika Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Fonda za inovacije, Evropske banke za obnovu i razvoj, Pomorskog fakulteta, Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis, Naučno tehnološkog parka Crne Gore i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Aktuelni Program unapređenja konkuretnosti privrede predstvio je Lazar Nenezić iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma. Programom je predviđeno sprovođenje devet programskih linija finansijske i nefinansijske podrške, čiji je ukupni budžet tri miliona eura, a poziv je otvoren do 30. septembra.

Marko Backović, takođe iz iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma upoznao je učesnike skupa sa Evropskom mrežom preduzetništva – EEN. Ova mreža predstavlja ključni instrument EU Strategije za podsticaj razvoja i zapošljavanja. On je kazao da ova mreža pruža podršku i praktičnu pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima sa posebnim fokusom na unapređenje održivosti, otpornosti i digitalne transformacije preduzeća. U Crnoj Gori aktivnosti ovog projekta sprovode partneri MontEENegro konzorcijuma koji čine: Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, Privredna komora Crne Gore, Mašinski fakultet i Biznis centar Bar.

Ivan Tomović iz Fonda za inovacije predstavio je instrumente podrške vezane za inovacione politike. Djelovanjem Fonda za inovacije podstaći će se inovativni mikro, mali i srednji preduzetnici tako što će biti finansirana industrijska istraživanja i eksperimentalni razvoj, unaprijediće se saradnja između privrede i naučno-istraživačkog sektora kao i razvoj i transfer tehnologija.

Sprovođenje navedenih mjera zasigurno će dovesti do povećanja broja novih radnih mjesta, naročito u visokotehnološkim sektorima, povećanju zaštite i komercijalizacije intelektualnog vlasništva, većeg ulaganja privatnog sektora u istraživanje i razvoj, rasta izvoza kao i većeg povrata sredstava u državni budžet kroz razne vidove poreza.

O programima podrške Evropske banke za obnovu i razvoj govorio je predstavnik te međunarodne finansijske institucije Matija Dautović. On je kazao da je cilj EBRD-a unapređenje preduzetništva kroz naprednu savjetodavnu podršku i informacione servise, a predstavio je i aktuelni program podrške ove institucije, Star Venture, koji je namijenjen start-upovima. Istakao je da podrška iznosi 40.000 eura po klijentu, kao i angažman lokalnih i međunarodnih klijenata.

Centar za istraživanja, inovacije i preduzetništvo Pomorskog fakulteta predstavila je dr Maja Škurić. Kroz brojne projekte ovaj Centar je opremljen najsavremenijom tehnologijom za energetsku efikasnost u pomorstvu, za off-shore tehnologije, za brodske motore, goriva i maziva, zaštitu morske sredine od uticaja brodova, zračenje i brodsku elektrotehniku. Pored laboratorijske opreme za potrebe istraživanja, koriste se i najsavremeniji simulatori OSC Off-shore, Rolls Royce Dynamic positioning, Transas GMDSS, Transas i Unitest brodomašinski i navigacijski simulatori, te motorna, kotlovska i visokonaponska radionica. Najavila je ljetnju školu koja se organizuje kao dio Programa za cjeloživotno učenje (engl. Life Long Learning Program) koja će se podržati početkom jula ove godine.

O podršci razvoju start up kompanija i preduzetništva u Crnoj Gori govorili su Anja Grabovica, Inovaciono preduzetnički centar (IPC) Tehnopolis i Milica Božović, Naučno tehnološki park Crne Gore.

Grabovica je kazala da je misija Tehnopolisa podrška unapređenju nacionalnog inovacionog i preduzetničkog sistema u Crnoj Gori kroz sprovođenje niza aktivnosti čija će realizacija unaprijediti inovacione kapacitete i inovacionu . Takođe, predstavila je BoostMeUp, nacionalnu platformu za razvoj inovativnog ekosistema kroz razvoj modela finansiranja i pristupa kapitalu, kreiranje i širenje znanja, povećanje dostupnosti talenata, razvoj preduzetničke kulture i olakšan pristup tržištu.

Božović je predstavila rad Naučno tehnološkog parka, koji pruža podršku u razvoju i komercijalizaciji inovativnih ideja i projekata. Takođe, podršku će pružati i preduzetničkim poduhvatima kroz procese inkubacije, finansiranja, obuke, mentorstva i povezivanja sa ekosistemima tehnoloških inovacija, kako onih regionalnih, tako i globalnih.

MARBLE i MONUSEN projekte predstavio je prof. dr Igor Radusinović, Elektrotehnički fakultet, Univerzitet Crna Gora. Istakao je da je glavni cilj MARBLE projekta uspostavljanje mreže akademskih i poslovnih partnera koji će zajedno raditi na unapređenju vještina i izgradnji kapaciteta u oblasti pomorske robotike u plavoj ekonomiji organizovanjem niza događaja za umrežavanje i studijskih pojseta partnerima i kompanijama.

Projekat MONUSEN, će podsticati različite oblike saradnje UCG-a i tri vodeće evropske istraživačke koje će se baviti istraživačkim izazovima u dizajnu heterogenih podvodnih senzorskih mreža za dugoročno istraživanje morskog okruženja i to: primjenu mašinskog učenja i tehniku kontrole topologije za razvoj adaptivnih komunikacionih protokola; decentralizovanu autentifikaciju i sigurnu razmjenu podataka; strategiju kooperativnog upravljanja podvodnim jatima robota.

Projekat BLUEAIR kofinansira Evropska Unija u okviru „Interreg V-B Adriatic-Ionian programme” – ADRION programa, sprovode ga 11 partnerskih organizacija i 20 pridruženih partnera iz Jadransko-jonskog regiona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve