Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći u CG na 46 odsto prosjeka EU

Od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen je u Luksemburgu

Prema prvoj procjeni EUROSTAT-a, bruto domaći proizvod po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u 2020. godini iznosio je 46 odsto prosjeka Evropske unije EU, saopšteno je danas iz Uprave za statistiku MONSTAT.

Ovo je Prva procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP) i stvarne individualne potrošnje (SIP) po stanovniku, prema standardu kupovne moći 2020. godina

“Od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU, i iznosi 266 odsto evropskog prosjeka, dok se Bugarska nalazi na najnižem nivou sa 55 odsto prosjeka EU”, ističu u MONSTAT-u.

Od zemalja iz regiona, prema prvoj procjeni EUROSTAT-a, Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 64 odsto prosjeka EU, dok se Crna Gora nalazi na drugom mjestu na nivou od 46 odsto prosjeka EU. Srbija se nalazi na nivou od 43 odsto evropskog prosjeka, Sjeverna Makedonija na nivou od 38 odsto, Bosna i Hercegovina na nivou od 33 odsto, dok se Albanija nalazi na nivou od 31 odsto evropskog prosjeka.

“Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku prema SKM, prema prvoj procjeni među zemljama članicama se kretala u rasponu od 61 odsto prosjeka EU u Bugarskoj do 131 odsto prosjeka EU u Luksemburgu”, zaključuju u MONSTAT-u.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve