Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

Apelacioni sud u Švedskoj presudio u korist CG: Deripaska da nadoknadi troškove postupka

''Apelacioni sud je prilikom procjene pravnog osnova Deripaske prihvatio argumente naše države i donio presudu u korist Crne Gore''

Apelacioni sud u Švedskoj presudio je 10. novembra u korist Crne Gore povodom zahtjeva Olega Vladimiroviča Deripaske da se poništi arbitražna odluka iz 2019. godine vezana za postupak privatizacije „Kombinata aluminijuma Podgorica AD“ (KAP) i „Rudnika boksita AD Nikšić“ (RB). Takođe, sud je naložio Deripaski da Crnoj Gori nadoknadi troškove postupka pred tom institucijom u ukupnom iznosu od 628.456 eura i 86.075 dolara, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma (MERT).

Podsjećamo da je Deripaska 5. decembra 2016. godine na osnovu Sporazuma o stimulisanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja (BIT) koji je zaključen između Savezne Republike Jugoslavije i Ruske Federacije, a u skladu sa UNCITRAL Arbitražnim pravilima, pokrenuo protiv Crne Gore arbitražni postupak u vezi privatizacije „Kombinata aluminijuma Podgorica AD“ (KAP) i „Rudnika boksita AD Nikšić“ (RB).

Odluka tribunala u ovom postupku donijeta je 15. oktobra 2019. godine a istom je tribunal jednoglasno odlučio: da BIT između SRJ i Rusije nije primjenjiv na Crnu Goru, da prihvata prigovor nenadležnosti koji je istakla Crna Gora po tom osnovu i, stoga, odbio nadležnost da odlučuje o tužbenim zahtjevima i dosudio sve troškove u ukupnom iznosu od 1.600.730,85 eura u korist Crne Gore.

U vezi pomenute odluke Tribunala, a s obzirom na to da Deripaska nije izvršio uplatu dosuđenog iznosa Crnoj Gori, u prethodnom periodu Ministarstvo ekonomskog razvoja I turizma opredijelilo se da nastavi sa radnjama u cilju namirenja predmetnog potraživanja na način da se izvrši pretraga njegove imovine nad kojom bi se mogla izvršiti prinudna naplata.

Kako su kazali, u međuvremenu su nastupile okolnosti koje su zaustavile ove aktivnosti, prvenstveno rat u Ukrajini i uvođenje sankcija Rusiji i njenim državljanima.

– Ne prihvatajući obaveze koje su proistekle iz pomenute odluke Tribunala Oleg Deripaska je 15. januara 2020. godine, u skladu sa odsjekom 36. švedskog Zakona o arbitraži podnio Apelacionom sudu u toj zemlji zahtjev za izmjenu arbitražne odluke donesene u postupku iz 2016. godine, zahtijevajući da se ona poništi. Apelacioni sud je prilikom procjene pravnog osnova Deripaske prihvatio argumente naše države i donio presudu u korist Crne Gore – kazali su iz MERT-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Fatmir
11.11.2022-15:57 15:57

Svi znamo da Svedska nikad nije niti bi Bilo koju drzavu ponizila i ostetila a posebno CG to je njena MILJENICA ! Cuva sve sto je DRZAVNO da je ne ponizi i osteti cijelo drustvo koje zivi i radi u njoj -da je srece svi bi je ovako cuvali kao nasi dragi prijatelji SVEDJANI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!