Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Aligrudić: Penzijom od 450 eura popravlja se standard 72 hiljade penzionera

Napominje da je ukupan broj penzionera u opštini Nikšić 14.748. Prosječna penzija je 435,72 eura, što je za 2,34 odsto veće od prosječne penzije u državi koja sada iznosi 425 eura

Odnos broja penzionera i zaposlenih u Nikšiću vrlo je nepovoljan, ocijenio je direktor Fonda PIO Ranko Aligrudić, navodeći da najnižu penziju u našem gradu primaju 4.343 korisnika.

On je, komentarišući povećanje minimalnih penzija na 450 eura, rekao da se, po prirodi funkcije koju obavlja, mora radovati svakom povećanju.

„Tako je i ovog puta. Međutim, ovog puta se desilo nešto neuobičajeno, da se minimalna penzija uveća na 450 eura sa 296,35. To je nekih 51,84 odsto. To se još nije desilo do sada. Ta penzija će da popravi standard za više od 72.000 penzionera. Četredeset hiljada i 600 je korisnika najniže penzije a još nekih 28.000 primaju penziju u intervalu od 296 do 450 eura. Tu je i 4.200 majki koje primaju novčanu naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece. Njihova naknada je 330 eura, što znači da će i one takođe doći u taj korpus, da im se od 1. januara isplaćuje iznos najniže penzije“, kazao je Aligrudić u Jutarnjem programu RTNK.

Napominje da je ukupan broj penzionera u opštini Nikšić 14.748. Prosječna penzija je 435,72 eura, što je za 2,34 odsto veće od prosječne penzije u državi koja sada iznosi 425 eura.

„Tu dominiraju korisnici starosne penzije, njih 8.105, zatim invalidske – 2.566 i porodične – 4.077. Od ukupnog broja penzionera, u Nikšiću postoje 83 vojna penzionera čija je prosječna penzija veća i iznosi 664 eura. Najnižu penziju u Nikšiću primaju 4.343 korisnika. Od prvog januara taj broj će biti veći jer će obuhvatiti i korisnike koji primaju penziju u intervalu od najniže do 450 eura“, naveo je Aligrudić.

Ističe da je odnos broja penzionera i zaposlenih u Nikšiću vrlo nepovoljan – jedan penzioner naspram 1,2 zaposlena radnika. Od 14.748 penzionera 11.905 je članova Udruženja penzionera Nikšić.

„Iako se ovakvom odlukom pravi određeni nesklad u sistemu penzijsko-invalidskog osiguranja, što ne sporimo, moramo da razmišljamo i sa pozicije 72.000 korisnika čija se penzija uvećava, naročito onih koji su primali najniže penzije. Oni ipak drugačije doživljavaju ovu odluku. Ne možemo pričati o diskriminaciji, već o neskladu, ali sa pozicije nekoga ko prati kompletan sistem. Kada smo povećali penzije na 296 eura, ukupan broj korisnika najniže penzije je 40.600, i tu je veliki broj penzionera sa mnogo većim stažem obuhvaćen kao korisnik najniže penzije“, rekao je Aligrudić.

Zakonska je obaveza da se penzije usklađuju četvoromjesečno – 1. januara, 1. maja i 1. septembra, na osnovu indeksa rasta potrošačkih cijena i zarada.

„Prvog januara imamo obavezu da redovno uskladimo sve penzije. Ukoliko se usvoji Predlog izmjena i dopuna zakona, najniže penzije se neće usklađivati u naredne dvije godine, ali ćemo usklađivati sve ostale penzije“, kazao je Aligrudić.

Vlada je utvrdila Predlog odlaska u penziju sa 65 godina života i 15 godina staža.

„To je kao mogućnost. Ostaće i dalje na snazi prelazne odredbe koje regulišu pravo na penziju i prije tog roka. To nije obavezujuće jer Zakonom o radu reguliše se pitanje prestanka radnog odnosa po sili zakona, to je 66 godina života i za muškarce i za žene. Mislim da je 65 godina kompromisno rješenje, upravo između ranije definisanih uslova, 64 za žene, 66 za muškarce“, naveo je Aligrudić.

On je rekao da korisnice naknada po osnovu rođenja troje ili više djece ne moraju da žure sa podnošenjem zahtjeva dok se to ne ozvaniči.

„Onoga trena kada im prestane pravo na naknadu one se više ne mogu vratiti, a pravo na penziju je stečeno pravo i uvijek mogu da ga koriste. Za sada je nekih 750 majki već podnijelo zahtjeve, očekujemo da će taj broj od 4.200 biti kompletiran čim se to javno obznani. Mislim da je ukupan broj majki koje primaju ovu nadoknadu 15.700“, kazao je Aligrudić.

Sreća je, prema njegovim riječima, da je država garant isplate penzija.

„Bilo je čak i nagovještaja da će se ukidati doprinosi za PIO. Međutim, ove godine smo uspjeli da iz izvornih prihoda Fonda obezbijedimo nekih 500 miliona. Faktički ćemo imati deficit od nekih 50 miliona. Planirani budžet prije najave povećanja minimalne penzije trebalo je da bude na 649 miliona, sada će ići na 740 miliona. Ta će sredstva morati da se nadomjeste iz državnog budžeta, PDV-a, poreza i ostalih dažbina“, naveo je Aligrudić.

Podsjetio je da je u prethodne dvije godine penzionerima u četiri tranše isplaćeno 32 miliona eura po osnovu jednokratne pomoći.

„Penzionerima u Nikšiću opredijeljeno je tri miliona i 113 hiljada po osnovu jednokratne pomoći“, kazao je Aligrudić.

Dodao je da će se i penzionerima starijim od 100 godina, kojih je 16, pred Novu godinu isplatiti jednokratna novčana naknada od 250 eura.

IzvorRTNK

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve