Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Agencija za zaštitu životne sredine o kemenolomu Milošev krš: Prvo dozvole za širenje puta i izmještanje dalekovoda

Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore je u projektu za kamenolom Milošev krš našla dva infrastrukturna propusta

Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore je u projektu za kamenolom Milošev krš našla dva ozbiljna infrastrukturna propusta – saobraćajni i energetski, saopštio je Koordinacioni tim za Milošev krš.

“Koncesionaru je dat rok od mjesec da dostavi dvije saglasnosti – od Prijestonice Cetinje za proširenje puta i od CEDIS-a za izmještanje dalekovoda. To su, međutim, dvije nemoguće misije. Ako bi, kojim čudom, i dobio dozvolu od CEDIS-a, sigurno ne može dobiti dozvolu gradske uprave da širi naš seoski put za potrebe kamenoloma! Podsjetimo, Skupština Cetinja je 27.10.2023. jednoglasno, dakle uz podršku svih partija, usvojila našu Inicijativu uz Zaključke da se od Vlade traži raskid ugovora o koncesiji, da Agencija obustavi procedure oko elaborata itd”, navodi se u saopštenju.

Kako su naveli, nabolje bi bilo da je elaborat u potpunosti odbačen i da smo već izašli iz ovesituacije, ali vjerujemo da će se i to uskoro desiti.

Iz Koordinacionog tima za Milošev krš su razjasnili teoretsku mogućnos šta će se desiti ako koncesionar ipak ispuni sve što treba.

“Jeste uvredljiva i sama ta pomisao, ali teoretski je moguće. U tom slučaju bi Agencija, odnosno njena komisija nastavila rad na ocjeni Elaborata. U Izvještaju komisije se navodi da je nedostatak saglasnosti i podataka o izmještanju dalekovoda i proširenju puta “barijera za ocjenu Elaborata u načelu”, dakle – preduslov za detaljniju analizu. A vjerujemo da bi u tom procesu komisija našla niz zamjerki, te da bi vratila elaborat na doradu ili ga sasvim odbila. Tokom javne rasprave, skretali smo pažnju i na put i na dalekovod, ali i na niz drugih grešaka u elaboratu i u projektu”, ističu u saopštenju.

Kako dalje navode, mogu biti zadovoljni ovom odlukom Agencije, jer suštinski uvažava logiku, istinu, nauku, stav lokalne zajednice i Prijestonice.

“Ali, moramo reći i da nas čudi to što Agencija, uslijed tako krupnih nedostataka kao što su put i dalekovod, nije odmah odbila projekat i elaborat”, dodaju.

Podsjećaju i da su otkrili da je javna rasprava o nacrtu koncesionog akta Milošev krš održana od 16.12.2021. do 11.1.2022.

“Javni poziv za to je raspisan samo na web sajtu Vlade, tadašnjeg Ministarstva kapitalnih investicija uz napomenu da zbog epidemiološke situacije neće biti organizovan okrugli sto. Evo nas, dvije godine kasnije u sličnoj situaciji: uskoro će Nova godina, rok je kratak, a treba se bavit nekom administracijom. Ali, ovog puta, ne mi, nego druga strana. Ovog puta sve je otvoreno i jasno, uslovi su fer, nema tajnih dogovora i nejavnih rasprava, nema epidemije, ni spornih odgovora sekretarijata. NE KAMENOLOM, NE I NE”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve