Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Ukrajina želi zabranu PlayStation-a i Xbox-a za Ruse

Potpredsjednik vlade Mykhailo Fedorov pozvao je Microsoft, Sony i druge kompanije koje se bave video igrama da ''privremeno blokiraju'' sve naloge ruskih i bjeloruskih igrača

Vicepremijer želi Rusima da zabrani eSport.

Zabrana video igrica

Ukrajinska vlada želi da se giganti u igricama pridruže mjerama koje su tehnološke kompanije preuzele protiv Rusiju nakon njene invazije na Ukrajinu. Potpredsjednik vlade Mykhailo Fedorov pozvao je Microsoft, Sony i druge kompanije koje se bave video igrama da „privremeno blokiraju” sve naloge ruskih i bjeloruskih igrača.

Takođe je zamolio organizatore eSporta da zaustave učešće ruskih i bjeloruskih takmičara i da otkažu sve događaje planirane za obje zemlje.

Ovi potezi bi motivisali Ruse da se odupru „sramotnoj vojnoj agresiji“ u Ukrajini, tvrdi Fedorov. On vjeruje da bi tehnologija mogla da bude „najbolji odgovor“ na ruski vojni hardver.

Neki programeri igara su već pokazali podršku Ukrajini. Kreator Cyberpunk 2077 CD Projekt Red, donirao je ekvivalent od 232.000 dolara za humanitarne napore u zemlji.

Još uvijek nije poznati kako će reagovati Microsoft i Sony. Rusija nije najveće tržište ni za jednu kompaniju. Sony-jev PS4 je uglavnom uspjeh doživeo u Evropi i Sjevernoj Americi. Ali čak i kratka zabrana bi predstavljala značajan potez. Dosta igrača bili bi izbačeni.

Međutim, Microsoft je već zabranio ruske državne medije i oni bi se pridružili kompanijama poput Apple-a koje su zaustavile barem dio poslovanja. Možda će postojati pritisak na PlayStation i Xbox da reaguju, čak i ako ne odu onoliko daleko koliko bi Ukrajina željela.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve