Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Transfer godine u tehnološkom svijetu: Osnivač ChatGPT-a prešao u Microsoft

Imenovanje je u ponedjeljak potvrdio izvršni direktor Microsofta Satya Nadella u objavi na X-u

Tek nekoliko dana nakon što je otpušten iz kompanije “OpenAI”, Sem Altman prešao je u “Microsoft” da predvodi napredni istraživački tim za vještačku inteligenciju.

Imenovanje je u ponedjeljak potvrdio izvršni direktor Microsofta Satya Nadella u objavi na X-u.

Na kraju dramatičnog vikenda i drame u salama odbora, upravni odbor OpenAI sa sjedištem u San Francisku postavio je Emmeta Sheara, suosnivača stranice za video streaming Twitch, kao trećeg izvršnog direktora kompanije u tri dana, iako su prije toga postojale špekulacije da bi se Altman mogao vratiti na tu poziciju nakon što je u petak otpušten.

Microsoft, najveći investitor OpenAI, brzo je preuzeo ključnu figuru u industriji vještačke inteligencije. Saopšteno je u ponedjeljak ujutro da je imenovao Altmana i bivšeg predsjednika OpenAI-a, Grega Brockmana, da vode novi napredni AI tim u kompaniji.

“Izuzetno smo uzbuđeni što možemo podijeliti vijest da će se Sam Altman i Greg Brockman, zajedno sa kolegama, pridružiti Microsoftu kako bi vodili novi napredni istraživački tim AI. Radujemo se što ćemo brzo krenuti kako bismo im osigurali resurse potrebne za njihov uspjeh”, napisao je Nadella.

Podsjetićemo, Altman je otpušten u petak zbog, kako je soapšteno tada, toga što nije bio “dosljedno iskren u komunikaciji” s odborom. Investitori OpenAI-a, predvođeni Microsoft-om, tada su uložili napore da se Altman vrati na posao, a razgovori o zaokretu su se desili tokom vikenda – sa Altmanom koji je tvitovao sliku sebe kako nosi propusnicu za goste ispred OpenAI-ovih kancelarija.

Međutim, pregovori su propali i odbor OpenAI-ja je imenovao Sheara za privremenog generalnog direktora, zamjenjujući Altmanovog privremenog nasljednika Muratija, glavnog tehnološkog direktora kompanije, piše Guardian.

IzvorKlix

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve