Istraživanje koje je sprovela medijska agencija UM pokazuje da online influenseri nemaju veliki uticaj na korisnike Interneta, kako se to do sada smatralo. Studija je sprovedena nad 56.000 korisnika Interneta iz 81 države širom svijeta, a rezultati su pokazali da oni baš i ne vjeruju influenserima koji postuju sadržaje na društvenim mrežama.

Rezultati su pokazali da 8 procenata korisnika Interneta vjeruje informacijama koje se dijele po društvenim mrežama, dok samo 4 posto korisnika vjeruje informacijama koje objave tzv. online influenseri (blogeri i vlogeri). Podaci koje objavljuju zvanične institucije su malo bolje kotirani i njima vjeruje 12 procenata globalnih korisnika Interneta, prenosi PC Press.

Istraživanje je pokazalo da ovako nizak postotak vjerovanja u ono što objavljuju influenseri potiče od toga što su njihovi postovi uglavnom sponzorisani i što oni ne iznose svoje pravo mišljenje, već mišljenje koje sponzori žele da iznesu u javnost. Pri tome, često ta sponzorstva nijesu transparentna, pa već i ta činjenica pobuđuje sumnju u iskrenost influensera.

Ovo je dovelo do toga da Advertising Standards Authority (ASA), planira da preradi marketinška pravila za influensere. Sličnu akciju sprovela je i FTC (Federal Trade Comission) u SAD-u, sa željom da se postave pravila transparentnosti koja će jasno definisati odnose influensera i brendova koji oni reklamiraju. Cilj je da se ostvare akcije koje će dovesti do etičkog influenser marketinga – što će u krajnjem slučaju prepoznati i korisnici, pa će ovakav marketing biti i bolje prihvaćen.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve