Povratak na “dugmiće”: Američka mornarica izbacuje iz upotrebe ekrane na dodir

Iako je vojska SAD oduvjek rado prihvatala nove tehnologije, ovoga puta umjesto ekrana, na komandne table će se vratiti ručice, tasteri i poluge

Američka mornarica planira da izbaci iz upotrebe ekrane osjetljive na dodir na svojim razaračima, i da ih do 2020. godine zamijeni konvencionalnim mehaničkim komandama.

Foto: Gettyimages / U.S. Navy

Iako je vojska SAD oduvjek rado prihvatala nove tehnologije, ovoga puta umjesto ekrana, na komandne table će se vratiti ručice, tasteri i poluge.

Mornarica je takvu odluku donijela nakon što su, po okončanju istrage, objavljene informacije o sudaru broda “USS Džon S. Mekejn”, iz 2017. godine, u kome je poginulo 10 mornara.

Istraga je pokazala da je do nesreće došlo usljed komplikovanog upravljačkog interfejsa komandnog ekrana osjetljivog na dodir i loše obučenosti mornara, što je dovelo do sudara sa drugim brodom.

Promjene se odnose na sve brodove (klase DDG-51) koji sada koriste integrisani elektronski sistem komnadovanja (Integrated Bridge and Navigation System), prenosi The Verge.

Foto: Twiter

Prve promjene će biti izvršene tokom ljeta 2020. godine na brodu “USS Remejdž”, a prvi potpuno novi razarač u kome neće biti komandi putem “tačskrina” biće “USS Ted Stivens”.

Ove promjene, međutim, ne znače da se u potpunosti odustaje od ekrana osjetljivih na dodir na komandnom mostu, već da kompjuterski interfejs mora da bude prilagođen mogućnosti što brže reakcije posade na određenu situaciju, kako bi se izbjegle ozbiljnije posledice.

Komentari

avatar