Srijeda, 19 Juna, 2024
Rubrika:

Potpuno očekivano, Mozilla uklanja FTP iz Firefoxa

Korisnici neće morati da preduzimaju nikakve radnje da bi se dalje oslobodili tehnologije, jer će svako automatsko ažuriranje na verziju 90 to učiniti umjesto njih

Mozilla je konačno izbacila File Transfer Protocol (protokol za prenos datoteka – FTP) iz browsera Firefox – a to su već uradili drugi glavni browseri poput Chrome-a i Edge-a.

FTP odlazi u muzej zajedno sa starim telefonima i modemima

Kompanija je juče objasnila da će ukinuti FTP podršku u Firefox-u 90 kao dio svog browsera koji je sve vrijeme HTTPS. Mozilla je najavila ove namjere uklanjanja još 2015. godine i rekla da je promjena neophodna, jer protokolu nedostaje odgovarajuća enkripcija. Rezultirajući prenos datoteka u čistom obliku, predstavljao je očigledan bezbjednosni problem, jer je značio da su hakeri mogli lako da preuzmu, ukradu i čak prenesu izmjenjene podatke. U blogu organizacije piše da je protokol podrazumijevano onemogućen sa verzijom 88, koja je pokrenuta u aprilu ove godine. Korisnici neće morati da preduzimaju nikakve radnje da bi se dalje oslobodili tehnologije, jer će svako automatsko ažuriranje na verziju 90 to učiniti umjesto njih. Edge i Chrome su prestali da podržavaju FTP, iako je Chrome izvršio privremeno vraćanje u promet zbog COVID-19 2020. godine. FTP lokacijama se može pristupiti pomoću Internet Explorera. Međutim, Microsoft planira da povuče browser 15. juna 2022.

Safari nikada nije u potpunosti podržavao FTP, već je odabrao da preda OS X FTP pozive Finderu. Danas Apple odbacuje FTP iz svih verzija svog OS-a – čak ni komandna linija ne podržava FTP od OS X 10.13. Apple programer koji traži podršku za preuzimanje FTP-a i dalje može da koristi API NSURLSession, sve dok ne treba da otprema ili koristi bilo koje druge FTP operacije ili pokreće FTP preuzimanja u pozadini na iOS-u. Generalno, Appleov savet je „ne koristite FTP“. Korisnici željni retro prenosa datoteka mogu da koriste namenski FTP programu poput Filezille koja još uvijek postoji i još uvijek se razvija – verzija 1.0.0 rc4 Filezilla servera pojavila se upravo ove nedjelje. AVS je pokrenuo Cloud FTP uslugu pod nazivom AVS Transfer Family u aprilu 2020. Podržavanje umirućeg protokola može izgledati čudno, ali uvijek postoji neko ko želi da se drži starih sistema.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve