Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

”Romantični” robot za ćaskanje – zabavljanje može postati noćna mora

Čet-botovi aktivno podstiču korisnike da dijele informacije daleko ličnije, nego u slučaju tipičnih aplikacija

Brojne kompanije koje nude „romantične“ čet-botove i robote za druženje, tvrde da vam oni mogu pomoći kada ste usamljeni. Ali dok se vaša emotivna priča odvija, postoji kompromis za koji možda niste svjesni da ga pravite. Prema novoj studiji iz Mozilinog projekta Privacy Not Included, djevojke i mladići nastali vještačkom inteligencijom, prikupljaju najintimnije lične podatke, i skoro svi prodaju ili dijele podatke koje prikupljaju.

Specijalizovani za zavisnosti i usamljenost

„Da budemo potpuno otvoreni, takve djevojke i mladići nisu baš prijateljski nastrojeni. Iako se reklamiraju kao nešto što će poboljšati vaše mentalno zdravlje, mir i zadovoljstvo, oni su specijalizovani za zavisnosti, usamljenost ali i toksičnost, dok od vas traže što je moguće više podataka“, rekao je Miša Rikov, istraživač iz Mozile.

Mozilla je istraživala 11 različitih AI „romantičnih robota za ćaskanje“, uključujući popularne aplikacije kao što su Replika, Chai, Romantic AI, EVA AI Chat Bot & Soulmate i CrushOn.AI. Svaki od njih je imao oznaku „privatnost nije uključena“, što ih stavlja među najgore kategorije proizvoda koje je Mozila ikada pregledala, prenosi portal gizmodo.com.

Kompanije koje stoje iza pomenutih aplikacija nisu odgovorile na zahtjev za komentar.

I ranije se ukazivalo na probleme sa podacima, ali prema Mozili, djevojke sa vještačkom inteligencijom krše vašu privatnost na „nove uznemirujuće načine“.

Na primjer, CrushOn.AI prikuplja informacije uključujući informacije o seksualnom zdravlju, upotrebi ljekova. Čak 90 odsto aplikacija može da prodaje ili dijeli korisničke podatke u svrhu ciljanih oglasa, a više od polovine vam neće dozvoliti da izbrišete podatke koje prikupljaju.

Bezbjednost je takođe bila problem. Samo jedna aplikacija, Genesia AI Friend & Partner, ispunila je minimalne bezbjednosne standarde Mozile.

Jedno od upečatljivijih otkrića došlo je kada je Mozila izbrojala djelove kodova u ovim aplikacijama, koji prikupljaju podatke i dijele ih sa drugim kompanijama u reklamne i druge svrhe. Mozila je otkrila da ih aplikacije koriste u prosjeku 2.663 u minuti, iako je taj broj povećao Romantic AI, koji je podijelio nevjerovatnih 24.354 djelova kodova (trackers) u samo jednom minutu korišćenja aplikacije.

Lične stvari na izvol'te

Problemi u vezi sa privatnošću još više zabrinjavaju jer vas aplikacije aktivno podstiču da dijelite detalje koji su daleko ličnije prirode od stvari koje biste mogli da unesete u tipičnu aplikaciju.

EVA AI Chat Bot & Soulmate podstiče korisnike da „dijele sve tajne i želje“, a posebno traži fotografije i glasovne snimke.

Osim problema sa podacima, aplikacije su takođe dale neke upitne tvrdnje o tome za šta su zapravo – zaista dobre. EVA AI Chat Bot & Soulmate sebe naziva „provajderom softvera i sadržaja razvijenih da poboljšaju vaše raspoloženje i blagostanje“. Romantic AI kaže da je „pravo mjesto za očuvanje mentalnog zdravlja“.

Međutim, kada pročitate uslove i politiku korišćenja usluga kompanije, vidite da se one trude da se distanciraju od sopstvenih tvrdnji.

Prema uslovima i politici poslovanja i korišćenja usluga, navodi se na primjer da kompanije „nisu niti pružalac zdravstvene zaštite ili medicinske usluge, niti pružaju medicinsku njegu, usluge održanja mentalnog zdravlja ili druge profesionalne usluge“.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve