Srijeda, 19 Juna, 2024
Rubrika:

Mozilla povukla svoj Firefox Lite browser, vjerovatno zato što zapravo nije bio baš toliko „lite“

Iako korisnici mogu da nastave da koriste aplikaciju, ona neće primati dodatna ažuriranja i ne možete je ponovo preuzeti iz Play Store-a

Previše je lako da aplikacije porastu u veličini nakon godina ažuriranja.

Kompanija kaže da je standardna aplikacija Firefox dovoljno brza

Iako dodatna funkcionalnost obično nije štetna, opterećivanje aplikacije beskorisnim funkcijama poništava cijelu njenu poentu, ako je dizajnirana s obzirom na performanse. Firefox Lite trebalo je da bude stripped-down verzija za određena tržišta, ali od 30. juna Mozilla je prestala da ga podržava. Firefox Lite započeo je svoj život sasvim drugim imenom: Firefox Rocket. Dizajniran posebno za Indoneziju, Rocket je objavljen 2017. godine sa fokusom na brzinu, uz minimalizovanje upotrebe podataka. Godinu dana kasnije, Mozilla je promenila ime u Firefox Lite da bi bolje objasnila cilj aplikacije.

Na nesreću, do 2020. godine lagani Mozillin pretraživač je brzo postao prevelik. Firefox Lite se našao na udaru kritike korisnika zbog dodavanja oglasa u obavještenja i na stranici New Tab. Prošlog februara je dodao novu putničku funkciju koja bi, čak i da je bila dobra (a nije), ionako postala beskorisna otprilike mjesec dana kasnije. Na kraju, nije bilo puno razloga za nastavak korišćenja Firefox Lite-a, jer se činilo da mu svako ažuriranje oduzima svrhu. Mozilla kaže da ukida razvoj i podršku za svoj browser, jer je redizajnirana aplikacija Firefox dovoljno brza da „Lite“ verziju učini suvišnom.

Iako korisnici mogu da nastave da koriste aplikaciju, ona neće primati dodatna ažuriranja i ne možete je ponovo preuzeti iz Play Store-a. Firefox Lite je tokom svog životnog vijeka uspio da postigne 5 miliona preuzimanja, upola manje od beta verzije za standardni pretraživač.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve