Srijeda, 19 Juna, 2024
Rubrika:

Mozilla kaže da će početi da blokira čitav niz dodataka (add-ons) za browser

Mozilla je najavila novu funkciju za svoj web browser Firefox, što će značiti da su neka proširenja blokirana sa određenih sajtova

U napomenama o izdanju za najnoviju verziju Firefox-a, 115.0, Mozilla je navela da će Quarantined Domains alatka „dozvoliti samo nekim ekstenzijama koje Mozilla nadgleda da rade na određenim web lokacijama iz različitih razloga, uključujući bezbjednosne brige“.

Trenutne mjere nisu dovoljno dobre, kaže proizvođač Firefox-a

U drugom postu na blogu koji dodatno objašnjava zašto neka proširenja više neće raditi na određenim sajtovima, kompanija je rekla da otvoreni ekosistem dodataka, što je dobro za programere, može biti dobar i za aktere prijetnji. Dodaje se da recenzije i korisnički izvještaji nisu uvijek dovoljni za pronalaženje i sprječavanje zlonamjernih dodataka.

“Quarantined Domains nam omogućavaju da spriječimo napade zlonamjernih aktera koji ciljaju određene domene kada imamo razloga da vjerujemo da možda postoje zlonamjerni dodaci koje još nismo otkrili“, navodi se.

Međutim, korisnici mogu da onemoguće novu funkciju ako to žele, tako što će u traku za adresu ukucati „about:config“ i postaviti “extensions.quarantinedDomains.enabled” na false. Mozilla takođe kaže da će ovu funkciju poboljšavati kako vrijeme bude prolazilo i očekuje da će Firefox 116 omogućiti korisnicima da kontrolišu ponašanje za svaki dodatak koji imaju.

Upozorenje za potencijalno loše dodatke pojavljuje se u iskačućem prozoru Extensions umjesto u ikoni, tako da se takva upozorenja ne prikazuju na zakačenoj traci sa alatkama ekstenzija kada se dodaju.

Džef Džonson, istraživač i programer ekstenzije usmjerene na privatnost, primijetio je da se „upozorenje o domenima u karantinu više ne pojavljuje ni u iskačućem prozoru Extensions. U stvari, više ne postoji iskačući prozor Extensions: klikom na ikonu na traci sa alatkama Extensions jednostavno otvarate about:addons page, koja nigdje ne prikazuje upozorenje o domenima u karantinu.”

“Ovo je užasan dizajn korisničkog interfejsa za novu takozvanu ‘sigurnosnu’ funkciju, tiho onemogućavanje ekstenzija dok skriva upozorenje od korisnika”, dodali su.

Nova funkcija dolazi ubrzo nakon što je Mozilla zauzela stav o predloženom zakonu u Francuskoj kojim bi se blokirale određene web stranice koje se nalaze na vladinoj listi. Navodi se da će „takav potez poništiti decenije uspostavljene norme moderiranja sadržaja i obezbijediti priručnik za autoritarne vlade koji će lako negirati postojanje alata za zaobilaženje cenzure“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
OLUJA 95
20.07.2023-12:38 12:38

Ja ne upotrebljavan mozilu jer je staromodna za 25 godina nista novo kod njih moj browser je Brave nema glupih cetnickih reklama