Utorak, 21 Marta, 2023
Rubrika:

Kako da bezbjedno koristimo Google Chrome

Iako mi svi znamo kako da bezbjedno koristimo Google Chrome, nekoliko savjeta nikada nije na odmet

U eri kada su online rizici veći nego ikada, Google se trudi da koliko god je to moguće zaštiti vaše podatke kada koristite Chrome browser. Iako mi svi znamo kako da bezbjedno koristimo Google Chrome, nekoliko savjeta nikada nije na odmet.

Ugrađene funkcionalnosti kao što su Password Manager olakšavaju bezbjedno logovanje na više uređaja za dodatnim nivoom bezbjednosti i dodatnom kontrolom. Daleko najpopularniji browser na svijetu nije to postao preko noći, ali to svakako ne znači da treba da budete nonšalantni u svom online životu.

Privatnost podataka

Privacy Guide je integrisana funkcionalnost koja dozvoljava pregled bezbjednosnih parametara i podataka preko jednostavnog interfejsa koji vas vodi korak po korak kroz najbitnije opcije. Ovdje mislimo na sinhronizaciju istorije na svim uređajima, aktiviranje napredne bezbjednosti i drugih funkcionalnosti.

ChromePrivacyGuide.gif

Da otvorite Privacy Guide, potrebno je da kliknete na tri tačke u gornjem desnom uglu Chrome browsera, odaberete Settings, a onda kliknete na Privacy and Security i odaberete Privacy Guide opciju u okviru Clear Browsing Data dijela.

Proaktivnija bezbjednosna provjera

Ako pitate kako da bezbjedno koristimo Google Chrome, matična kompanija će vam reći da je potrebno da redovno pravite provjere bezbjednosti na desktop i mobilnim uređajima. Safety Check opcija upozorava na to da li su neke od vaših šifara kompromitovane ili ako koristite ekstenzije koje mogu imati štetni uticaj.

SafetyCheck.png

Safety Check se nalaz u okviru Privacy and Security dijela u Setting Google Chrome browsera.

Redovno brišite podatke

Često korišćenje Google Chrome umije da nagomila nepotrebne podatke i kolačiće koji prate šta radite, a brisanje tih, uglavnom nepotrebnih podataka se obavlja u nekoliko koraka. Dovoljno je da u polju za web adresu ukucate Clear browsing history i kliknete na opciju koja ima Google Chrome logo, a onda odaberete period za koji želite da očistite browser.

ClearHistory.gif

Zaključavanje inkognito sesija

Ukoliko vas neko prekine kada radite nešto što ne biste trebali, pardon, kada brinete o svojoj privatnosti i koristite inkognito režim, Google Chrome će implementirati novu opciju koja zaključava vaše inkognito tabove i kada zatvorite Chrome. Ova opcija je dostupna na iOS-u, a uskoro dolazi i na Android. Aktiviranje se obavlja preko Lock incognito tabs when you close Chrome opcije.

Kako da bezbedno koristimo Google Chrome? Lako, uz Password Manager

Jednostavne šifre koje lako pamtimo i koristimo na većini naloga su isto tako jednostavne za razbijanje. Umjesto toga, Google Chrome nudi opciju da autimatski kreira jake, jedinstvene šifre za svaki vaš nalog i da ih bezbjedno čuva. Ova opcija je ugrađena u Google Chrome i sinhronizuje se preko Google naloga.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve