Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Kakav će Internet biti za 10 godina?

Istraživači sa Univerziteta Sajmon Frejzer u Britanskoj Kolumbiji otkrili su novi način iskorišćavanje kvantne tehnologije kako bi unaprijedili globalnu mrežu koju mi znamo kao Internet

U ovom trenutku svjedoci smo značajnog proboja u razvoju takozvanog “kvantnog” interneta, sljedećeg koraka u napretku mreže koja nas sve povezuje. Kako kažu informacije na portalu TechRadar, istraživači sa Univerziteta Sajmon Frejzer u Britanskoj Kolumbiji otkrili su novi način iskorišćavanje kvantne tehnologije kako bi unaprijedili globalnu mrežu koju mi znamo kao Internet.

Kako navodi istraživanje objavljeno u naučnom žurnalu “Nature”, tim istraživača sa Univerziteta Sajmon Frejzer podnio je dokaz kako T centri, posebni luminiscentni defekti prisutni u silicijumu mogu da stvore fotonsku vezu između kubita (ekvivalenti bitovima u tradicionalnim računarskim sistemima). Ovo bi moglo da pomogne pri stvaranju komunikacione tehnologije slične današnjem internetu jer bi omogućilo povezivanje kubita na mnogo većoj daljini nego što je to do sada bilo moguće.

Prema priloženoj teoriji u srži ovog istraživanja, ovi T centri mogli bi da emituju svjetlost na istoj talasnoj dužini koja se trenutno upotrebljava unutar optičkih komunikacionih veza. Prema riječima Stefani Simons, šefu sektora za istraživanje silicijumskih kvantnih tehnologija, “Ovo znači da bismo mogli da stvorimo kvantne procesore koji bi imali sposobnost nativne komunikacije sa drugim procesorima. Pored toga, kada dobijete sposobnost da kubiti međusobno komuniciraju emitovanjem fotona, tj. svjetlosti, iste talasne dužine poput rješenja koja postoje u data centrima i optičkim mrežama, onda možete povezati milione kubita neophodnih za dalji razvoj kvantnog računarstva”.

Ovakav vid povezivanja kubita takođe označava i bitan iskorak ne samo za kvantno računarstvo već i za kvantni internet jer bi vremenom ovaj princip omogućio i povezivanje različitih kvantnih računara unutar jedne mreže koja bi ličila na početke modernog interneta.

Treba naglasiti da smo i dalje najvjerovatnije veoma daleko od bilo kakve vrste opipljivog kvantnog interneta koji bi imao sposobnost da poveže veliki broj ovakvih računara. Međutim, otkriće ovakvog principa funkcionisanja jeste veliki iskorak za sljedeću eru računarske tehnologije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve