Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Kaciga šalje magnetne impulse za liječenje depresije

''Imajući na umu da se radi o pacijentima koji nisu imali uspjeha sa drugim modalitetima liječenja, ubjedljivo je vidjeti da je četiri od pet pacijenata u realnom svijetu postiglo smanjenje simptoma depresije od najmanje 50 procenata''

Tretman duboke transkranijalne magnetne stimulacije (Deep TMS – Deep Transcranial Magnetic Stimulation), koji je razvila izraelska kompanija BrainsWay, testiran je na 1.753 pacijenta koji pate od depresije i anksioznosti.

Kaciga koja šalje magnetne impulse u mozak olakšava simptome pacijenata sa depresijom i anksioznošću

Studija je pokazala da je 82 procenta pacijenata koji su primili 30 ili više 20-minutnih tretmana doživjelo poboljšanje simptoma.

Ishodi su mjereni skalama zasnovanim na kliničarima i/ili upitnicima za pacijente, i pokazali su da je prosječan pacijent reagovao na tretman nakon 16 sesija, ili 21 dan nakon početka liječenja.

Neinvazivna procedura koristi magnetna polja da stimuliše ćelije u predjelu mozga koji su uključeni u kontrolu raspoloženja i depresiju, i obično se koristi kada drugi tretmani nisu bili efikasni. Elektromagnetna zavojnica se obično postavlja uz vlasište i blizu čela.

BrainsWay kaže da njegov patentirani dizajn omogućava dublju i širu stimulaciju od tradicionalnih TMS kalemova i da je usmjeren na pacijente sa depresijom, opsesivno-kompulzivnim poremećajem i zavisnošću od pušenja.

„BrainsWay sa zadovoljstvom može da podijeli ove dokaze iz stvarnog svijeta o Deep TMS-u, jer dodatno potvrđuje ogroman potencijal ovog tretmana u rješavanju globalne krize mentalnog zdravlja“, rekao je Hadar Levi, izvršni direktor. „Prosečan pacijent u ovoj analizi podataka već je pao na više od sedam ispitivanja ljekova tokom svog života, i uzbudljivo je vidjeti da su pacijenti koji su prošli kompletan kurs liječenja postigli tako značajne rezultate. Ovi rezultati nas ohrabruju u našoj misiji da poboljšamo zdravlje i transformišemo živote.”

Aron Tendler, glavni medicinski službenik, rekao je: „Ovi nalazi su zaista značajni. Imajući na umu da se radi o pacijentima koji nisu imali uspjeha sa drugim modalitetima liječenja, ubjedljivo je vidjeti da je četiri od pet pacijenata u realnom svijetu postiglo smanjenje simptoma depresije od najmanje 50 procenata. Štaviše, utvrđeno je da su skoro tri od četiri postigla remisiju na osnovu Hamiltonove skale za procenu depresije, zlatnog standarda”.

BrainsWay je osnovan 2003. godine i ima kancelarije u Jerusalimu i Burlingtonu, Masačusets, SAD.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve