Petak, 1 Marta, 2024
Rubrika:

Naučnici razvili video igre koje dijagnostikuju, prate i liječe depresiju

Tokom igranja igrica, softver analizira pacijentov glas, pogled oka i mikro-ekspresije, kao i mjerenje ponašanja, uključujući vrijeme reakcije, memoriju i stope grešaka. Na taj način se otkrivaju obrasci koji ukazuju na depresiju, što omogućava brzo postavljanje dijagnoze

Softver analizira pacijentov glas, pogled očiju i mikro-ekspresije uz mjere ponašanja uključujući vrijeme reakcije, memoriju i stope grešaka.

Video igrice koriste AI tehnologiju za dijagnozu, praćenje i liječenje depresije

Platforma, nazvana Thimia, ima za cilj da depresiju i druga stanja mentalnog zdravlja učini jednako mjerljivim kao i fizičke bolesti. Dr Emilia Molimpakis, izvršni direktor i suosnivač Thimia, rekla je: Trenutno je postojeći sistem pogrešan na mnogo načina, ljekari opšte prakse nemaju vremena, postojeći sistemi koje imaju su subjektivni upitnici koji su nevjerovatno pristrasni i ne postoji praćenje između sastanaka. Thimija je prvi sistem koji nudi objektivnost i koristi nekoliko vrsta podataka kako bi stvorio zaista tačan i robustan model depresije.

Program traži od pacijenata da igraju jednostavne video igrice, sa neuropsihološkom podlogom, dizajnirane za mjerenje depresivnih znakova. Tokom igranja igrica, softver analizira pacijentov glas, pogled oka i mikro-ekspresije, kao i mjerenje ponašanja, uključujući vrijeme reakcije, memoriju i stope grešaka. Na taj način se otkrivaju obrasci koji ukazuju na depresiju, što omogućava brzo postavljanje dijagnoze. Pošto je dizajniran za dugoročno praćenje pacijenata, pacijenti mogu da igraju igrice između sastanaka, pomažući da se identifikuje da li tretmani funkcionišu tokom vremena.

Mogućnost da vidimo objektivna mjerenja depresije bi „pomogla da se prepozna da li je to prava stvar. Thimia je prikupila podatke od više od 2.000 pacijenata sa teškom depresijom i zdravih pojedinaca za obuku svojih AI modela, a klinička ispitivanja počinju kasnije ove godine. Ali postoji zabrinutost oko toga da li će tehnologija imati željeni efekat, a neki kažu da korjen problema treba da bude primarni fokus, odnosno da nam treba ljudsko biće koje sjedi i pita vas više o tim događajima u vašim životima, što je zapravo ono što će nam pomoći da bolje razumijemo ljude.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve