Huawei isporučio milion telefona sa sopstvenim operativnim sistemom za testiranje

Institucionalna brokerska firma Rosenblatt Securities je u svom izvještaju o lancu snabdijevanja smartfona istakla da je HongMeng OS kompatibilan sa svim Android aplikacijama i ima poboljšane sigurnosne funkcije za zaštitu ličnih podataka

Nakon što se suočio sa američkom zabranom, koja uključuje i zabranu korišćenja Google Android operativnog sistema, Huawei vrijedno radi na razvoju, testiranju i objavi sopstvenog operativnog sistema. Prema izvještaju China Daily, Huawei je već isporučio milion telefona na kojima se nalazi novi HongMeng OS, a koji su sada spremni za testiranje.

Foto: JOAN CROS/NURPHOTO VIA GETTY IMAGES

Institucionalna brokerska firma Rosenblatt Securities je u svom izvještaju o lancu snabdijevanja smartfona istakla da je HongMeng OS kompatibilan sa svim Android aplikacijama i ima poboljšane sigurnosne funkcije za zaštitu ličnih podataka, prenosi Bencmark.

Yu Chengdong, Huaweijev CEO za potrošačko poslovanje, izjavio je da će novi operativni sistem biti spreman za javnu objavu najranije tokom jeseni, ili na proljeće naredne godine. On je takođe istakao da će novi operativni sistem biti kompatibilan sa telefonima, tabletima, računarima, automobilima, televizorima i pametnim nosivim uređajima.

Huawei je rad na sopstvenom operativnom sistemu započeo još 2012. godine. Kineska kompanija je bila zabrinuta zbog dominacije Androida i rad na sopstvenoj platformi je započela kako bi imala zamjenu ukoliko bi se suočila sa zabranama u budućnosti. Kreiran je specijalni tim, koji radi na projektu operativnog sistema.

Glavna prepreka, koja je pred kompanijiom Huawei, jeste tržišno učešće i potiskivanje Androida i iOS-a, koji čine gotovo 99,9% globalnog tržišta prema istraživanju Gartnera iz prošle godine.

Komentari

avatar