Subota, 1 Aprila, 2023
Rubrika:

Google omogućava pretragu kombinacijom slike i teksta

Za sada, srž upotrebe ove funkcionalnosti je internet kupovina, što je realno ono za šta bi je korisnici najviše i upotrebljavali. Međutim, nakon potpune integracije u Google Lens, Multisearch bi mogao znatno olakšati i unaprijediti pretragu kada nismo tačno sigurni kako da dođemo do određenih informacija ili predmeta

Kompanija Google riješila je da dodatno unaprijedi svoj pretraživač i ponudi korisnicima novu mogućnost koja im može pomoći da pronađu ono što traže, iako ni sami nisu sigurni šta je to. Zvuči komplikovano, ali zamislite situaciju u kojoj biste, recimo, željeli da kupite sličan duks preko interneta, ali u drugoj boji ili sa drugačijom aplikacijom na prednjoj strani.

Ne znate kako se tačan model duksa zove, na primjer, ali znate da vam se dopada kroj. Ili biste željeli da pronađete nove tapete za dnevnu sobu koje bi imale baš identičnu šaru koju ima knjiga koju ste upravo kupili. Dakle, šara sa knjige samo preko cijelog jednog zida vašeg dnevnog boravka. Pa ko bi to uspio da “izgugla”?

Čini se da će ovakve akrobacije sada biti omogućene, a da će jedina granica biti vaša mašta i upornost. Na sreću, rešenje koje je osmislila kompanija Google dosta je jednostavnije od ovog objašnjenja. Sve što korisnik treba da uradi jeste da uslika određeni predmet ili da upotrebi sliku tog predmeta sa interneta, a zatim dodatno pojasni pretragu unošenjem riječi ili tekstualne fraze koja bi pratila tu sliku.

Recimo, uz sliku gorepomenutog duksa mogla bi ići riječ “zeleno”, ukoliko biste željeli baš tu boju, a šaru sa knjige biste mogli da dopunite rječju “tapete”. Dakle, malo vizuelnog malo tekstualnog i korisnici bi trebalo da dođu do rezultata za koje nisu ni bili svjesni da bi mogli iskopati u bespućima interneta.

 

multisearch3.gif
Od juče, kompanija Google lansirala je beta test za ovu funkcionalnost za područje Sjedinjenih Američkih Država, a ova sposobnost integrisana je u popularnu aplikaciju Google Lens. Nova sposobnost se, opisno, naziva Multisearch, a trebalo bi da bude dostupna i na iOS i na Android operativnim sistema kada bude zvanično dostupna korisnicima.

Za sada, srž upotrebe ove funkcionalnosti je internet kupovina, što je realno ono za šta bi je korisnici najviše i upotrebljavali. Međutim, nakon potpune integracije u Google Lens, Multisearch bi mogao znatno olakšati i unaprijediti pretragu kada nismo tačno sigurni kako da dođemo do određenih informacija ili predmeta.

Jedan od primjera koje je Belinda Zeng, menadžer na ovom projektu navela, jeste slika lijepo manikiranih noktiju nakon koje bi korisnik unio reč “tutorijal”. Ovako, korisnici bi mogli pronaći detaljno objašnjenje o tome kako bi i oni mogli da imaju baš takav manikir na svojim rukama. Dakle, mnogo zanimljivih mogućnosti, piše The Verge.

Za sada, funkcionalnosti ovakve pretrage su i dalje jednostavne i svode se na predmete u drugim bojama i razne šare koje bi se prenijele na druge predmete. Mada, ne sumnjamo da budućnost donosi još prefinjeniji Multisearch.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve