Srijeda, 19 Juna, 2024
Rubrika:

Firefox 95.0 ažuriranje dolazi sa pojačanom bezbjednošću sandbox-a

Tehnologija se zove RLBox, i već neko vrijeme radi kao prototip za Mac i Linux Firefox, ali konačno dolazi u punoj formi za Windows izdanje

Sa Firefox-ovim 95.0 izdanjem koje je već izašlo, izgleda da je browser udvostručio bezbjednost na nov i zanimljiv način.

Rust umjesto C i C++ koda

Ažurirani browser će imati novu tehnologiju sandboxinga koja će ga zaštititi od grešaka i ranjivosti u njegovom kodu. Sandboxing je prilično uobičajen metod za rješavanje potencijalnih problema sa bezbjednošću i funkcioniše tako što izoluje kod, kako bi spriječio sve ranjivosti u aplikacijama da imaju pristup cijelom Firefox-u. Tehnologija se zove RLBox, i već neko vrijeme radi kao prototip za Mac i Linux Firefox, ali konačno dolazi u punoj formi za Windows izdanje. Razvijen je udruženim naporima Univerziteta Kalifornije u San Dijegu i Univerziteta u Teksasu, i predstavlja sljedeći nivo, jer može da odvoji djelove koda unutar aplikacija.

Mozilla je posebno ciljala nekoliko Firefox-ovih komponenti sa RLBox-om kao preventivnim naporima – Graphite font rendering engine, Hunspell spell checker, Ogg multimedia container format, Expat XML parser, and Woff2 web font compression format su svi izolovani. Na ovaj način, ako postoje problemi sa kodom, on neće predstavljati prijetnju za cijeli browser. Kada je ranije razgovarala o bezbjednosti, Mozilla je objasnila da je veliki podsticaj za RLBox, rad sa C i C++, koji su poznati po tome što imaju bezbjednosne greške. Većina Firefox-ovog novijeg koda se radi u Rustu, što je mnogo sigurnije, ali ima dosta starog koda koji se još uvijek koristi.

RLBox omogućava da se taj kod izoluje tako da u međuvremenu ne predstavlja prijetnju za ostatak sistema. Firefox je nekada bio jedan od najistaknutijih browsera, ali to više nije slučaj jer je izgubio 46 miliona korisnika za tri godine i trenutno je manje popularan od Microsoftovog Edge-a. Međutim, Firefox je najbolji za PC igrače, bar za sada.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve