FBI je pokrenuo istragu o hakerskom napadu na Twitter zbog napada na naloge poznatih osoba u Sjedinjenim Američkim Državama. Sumnjaju na prevaru koja se tiče bitcoina.

foto Ilustracija

“Čini se da su nalozi kompromitovani u svrhu prevare vezane za kriptovalute”, rekli su iz FBI, pozivajući javnost na oprez.

Koordinirani napad, mete bile zaposleni Twittera

Twitter je u četvrtak objavio da su hakeri upali u njegove servere i hakovali neke od najpoznatijih korisnika te platforme, uključujući američkog predsjedničkog kandidata Joea Bajdena, zvijezdu realityja Kim Kardashian, milijardera Elona Muska, bivšeg američkog predsjednika Baraka Obamu, Billa Gejtsa.

Kompanija je tokom nekoliko sati blokirala slanje poruka s mnogih naloga, uključujući i one potvrđene. Dodala je da će obnoviti pristup svima kad bude mogla garantovati sigurnost.

U hakovanim tvitovima pozivali su se pratitelji da će udvostručiti zaradu ako pošalju donacije u kriptovaluti u tačno određeni ‘kriptovalutni novčanik’.

U nekoliko sati nakon započetog hakerskog napada oko 300 ljudi je nasjelo na prevaru i poslalo više od 100.000 dolara vrijedne bitcoine. Tvitovi su izbrisani nekoliko minuta nakon što su prvi objavljeni.

“Svi me traže da vratim”, pisalo je u tvitu službenog naloga Billa Gatesa, osnivača Microsofta.

“Pošalješ mi hiljadu, ja ti vratim dvije hiljade dolara”, dodaje se u tvitu.

Twitter je saopštio da je u pitanju “koordinirani” napad čije su mete bili njegovi zaposlenici “s pristupom internim sistemima i alatima.”

Znamo da su hakeri iskoristili ovaj pristup da bi preuzeli kontrolu nad mnogim profilima velike vidljivosti (uključujući i potvrđene) i tvitali u njihovo ime”, saopšteno je iz ove kompanije u nizu tvitova.

Dodaje se da su preduzeti “bitni koraci” kako bi se ograničio pristup takvim internim sistemima i alatima dok kompanija provodi istragu.

U međuvremenu, direktor Twittera Jack Dorsey je napisao:

“Težak dan za sve nas u Twitteru. Osjećamo se užasno jer se ovo dogodilo.”

Hitna reakcija

Twitter je prethodno morao preduzeti značajne mjere kako bi spriječio mnoge potvrđene naloge, obilježene plavom kvačicom, da tvitaju. Odbijeni su zahtjevi za promjenu lozinki i onemogućene neke druge funkcije računa.

Do 20:30 po istočno-američkom, odnosno 2:30 ujutro po centralno-europskom vremenu u četvrtak, korisnicima s potvrđenim profilima ponovno je omogućeno da tvitaju, ali su iz Twittera saopštili da još uvijek rade na rješavanju problema.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve