Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Brza hrana u doba pandemije: Robot koji umije da spremi 19 recepata

Roboti su sa virusom korona dobili na značaju, a zbog toga što su u takvim uslovima bezbjedniji. Ostaje da se vidi kako će to uticati na prehrambenu, te druge industrije koje trpe zbog pandemije

Restorani brze hrane, ruku na srce, nikada nijesu pretjerano brinuli o radnicima, te su novi mijenjali stare brzinom kojom se prave hamburgeri. Mnogima su takvi poslovi ipak posljednja slamka, pa to što roboti dolaze na mjesta hamburgerdžija može da utiče na ionako nizak kvalitet života radnika.

Jasno je da se od početka pandemije još intenzivnije razmišlja o robotizaciji, budući da roboti ne šire viruse. Mnogi restorani u Sjedinjenim Američkim Državama su i dalje zatvoreni, pa su gubici ogromni. Miso Robotics kompanija koja je ranije predstavila robota po imenu Flippy, već glasno priča o tome da je jedini spas za restorane brze hrane automatizacija koja će ljudske radnike zamijeniti neorganskim elementima.

Kada je predstavljen, robot Flippy je znao samo da okreće hamburgere tokom pečenja, a sada je tu i nova, naprednija verzija. Zahvaljujući ovoj verziji radnici će moći brže da primaju narudžbine, a tu su i opcije za efikasnije pripremanje hrane, poput dubinskih kamera uz pomoć kojih se prati unutrašnja temperatura namirnice koja se priprema. Tu je i opcija koja pomaže da se hrana ne ohladi, pa Flippy robot, na primjer, „zna“ da je za pripremu pomfrita potrebno tri minuta, a hamburgera deset, te će pomfrit položiti u ulje nakon sedam minuta od početka pečenja hamburgera.

Flippy je do danas naučio 19 recepata – od pripreme viršli, do toga kako se peče pileće bijelo meso – a očekuje se da se taj broj uvećava, budući da robot ima kapacitet da uči. Obučavan je uz pomoć fotografija, pa je u sistem prvo otpremljeno hiljadu fotografija na kojima je bila hrana u različitim fazama pripreme. Robot je potom na osnovu otpremljenih snimaka učio o promjenama koje se dešavaju tokom pečenja i kuvanja, te podatke kombinovao sa onima koje dobija od dubinskih kamera.

Roboti su sa virusom korona dobili na značaju, a zbog toga što su u takvim uslovima bezbjedniji. Ostaje da se vidi kako će to uticati na prehrambenu, te druge industrije koje trpe zbog pandemije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve