Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Zdravstveni radnici Crne Gore dobitnici specijalne nagrade SZO

Podsjećajući da su za nama dvije godine, od kada je počela pandemija COVID-a 19 i velike krize sa kojom se suočio cijeli svijet, Kluge je istakao da je to predstavljalo istinski test za zdravstvene sisteme

Zdravstveni radnici Crne Gore dobili su od Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) specijalnu nagradu kao izraz počasti i priznanja za njihov doprinos očuvanju zdravlja i života građana tokom pandemije COVID- 19.

Prestižno priznanje, na marginama sastanka Stalnog komiteta SZO Regionalnog komiteta za Evropu, koji se od 14. do 16. marta održava u Bernu, povodom obilježavanja Međunarodne godine zdravlja i brige o zdravstvenim radnicima, uručio je regionalni direktor SZO dr Hans Kluge, a u ime zdravstvenog sistema za, nagradu je primila Mirjana Đuranović, predstavnica Crne Gore u Stalnom komitetu SZO Regionalnog komiteta za Evropu.

Podsjećajući da su za nama dvije godine, od kada je počela pandemija COVID-a 19 i velike krize sa kojom se suočio cijeli svijet, Kluge je istakao da je to predstavljalo istinski test za zdravstvene sisteme.

„ Kriza koja je nametnula ogromno breme odgovornosti po zdravstvene radnike, koji su pružali njegu i spašavali živote, čak i kada su njihovo zdravlje i bezbjednost bili ugroženi. Zdravstveni radnici u Crnoj Gori, kao i zdravstveni radnici širom Evrope i širom svijeta, istinski su heroji kada govorimo o odgovoru na pandemiju. Zato je SZO proglasila 2021. godinu Međunarodnom godinom zdravstvenih radnika, kako bi odala počast i slavila ove heroje koji su učinili toliko mnogo za sve nas i to u najtežim okolnostima“, kazao je Kluge.

Ovi heroji, kako je kazao, kako u Crnoj Gori, tako i širom svijeta, rade danonoćno da zaštite one najugroženije- starije osobe, trudnice, mlade majke i njihove bebe, djecu, osobe sa invaliditetom, osobe sa tuberkulozom i HIV-om, kao i one koji pate od hroničnih stanja koja ih čine podložnijim zarazi COVID-om 19.

„ Kao mali znak pažnje, u ime Regionalne kancelarije SZO za Evropu iz Kopenhagena i SZO kancelarije za Crnu Goru, ali i kao simbol mog ličnog poštovanja, dozvolite mi da zdravstvenim radnicima vaše države uručim nagradu koja prepoznaje njihov doprinos, kako tokom pandemije COVID- 19 ali i šire. Bez zdravstvenih radnika mi jednostavno ne bi ni imali zdravstveni sistem. Ovo zvuči kao očigledna istina, ali investiranje u zdravstvene radnike, osiguravajući i njihovo sopstveno zdravlje, dobrostanje, uključujući i mentalno zdravlje, daje višestruke dividende zajednicama, društvima i čitavim državama. Crna Gora i njeno Ministarstvo zdravlja to dobro znaju, poručio je regionalni direktor. On je kazao da se SZO se raduje budućoj saradnji sa Crnom Gorom u pružanju kontinuirane podrške zdravstvu u našoj državi, kao i podrške zdravstvenim radnicima koji su pomogli da se uobliči vizija „zdravlja za sve“- vizija koja predstavlja srž Evropskog programa rada SZO, a Crna Gora je, prema njegovim riječima, ključni dio tog okvira.

Kluge je uputio zahvalnost i izrazio nadu i očekivanje da će, kako je kazao, ova skromna nagrada SZO biti prenešena svim zdravstvenim radnicima u Crnoj Gori i da će služiti kao podsjećanje zahvalnosti i poštovanja za sve što oni rade- sada i uvijek.

Načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju u Ministarstvu zdravlja i SZO Fokal point za Crnu Goru, Mirjana Đuranović zahvalila se u ime Ministarstva zdravlja i zdravstvenih radnika Regionalnom direktoru dr Hansu Klugeu i njegovom timu na bezrezervnoj podršci tokom teških mjeseci pandemije.

„ Zdravstveni radnici su naši heroji. Nema otpornog i snažnog zdravstvenog sistema, bez kompetentne i motivisane zdravstvene radne snage. Crna Gora radi na novoj zdravstvenoj politici inspirisanoj Evropskim programom rada koji predstavlja našu ključnu smjernicu i vodilju. Posebnu pažnju ćemo posvetiti jačanju zdravstvenih profesionalaca. Uvjerena sam da će ova nagrada biti posebno prepoznata i izuzetno cijenjena od strane naših zdravstvenih radnika i da će ih dodatno motivisati, kao i sve nas, u daljim naporima da naša društva budu zdravija, sigurnija i zaštićenija. Samo zajedno možemo sve savladati, kazala je Đuranović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve