Utorak, 30 Maja, 2023
Rubrika:

Zabrinjavajući podaci o psihičkom nasilju: Petina vjeruje da muškarac ima pravo da kaže ženi ili djevojci da ćuti ako ga nervira

''Ono što dalje zabrinjava je to što skoro jedna petina vjeruje da muškarac ima pravo da kaže ženi/djevojci da ćuti ako ga nervira. Stoga ne čudi što više od polovine ispitanih žena i djevojaka koje su doživjele neki oblik psihičkog nasilja to nikome nisu prijavile, a skoro jedna trećina se obratila samo porodici i prijateljima'', kazala je Saveljić

Istraživanje javnog mnjenja sprovedeno u Crnoj Gori pokazalo je da 85 odsto ispitanik prepoznaje da je psihičko nasilje prema ženama i djevojkama veoma učestalo ili se događa makar u pojedinačnim slučajevima. Trećina ispitanika lično je doživjela bar jedan oblik psihičkog nasilja, a preko 44,1 odsto ispitanika smatra da je u pitanju najčešći oblik nasilja u emotivnim i porodičnim odnosima.

Ovo su neki od ključnih nalaza iz Istraživanja o stavovima i percepciji psihičkog nasilja prema ženama i djevojkama u porodici i partnerskim vezama, koji je danas predstavljen u Podgorici.

Istraživanje je naručila Misija OEBS-a u Crnoj Gori za potrebe NVO Sigurna ženska kuća, a sprovela ga je Agencija DeFacto od maja do jula na reprezentativnom uzorku od 1.008 građana i građanki starijih od 18 godina. Iako ovo istraživanje po svom opsegu nije klasično viktimološko istraživanje, pružilo je važne nalaze ne samo o tome kako građani i građanke Crne Gore doživljavaju psihičko nasilje, već i o njegovoj rasprostranjenosti.

„Istraživanje je otkrilo zabrinjavajuće nalaze. Podaci, ukršteni sa demografskim varijablama, otkrili su da vjerovatnoća da žena doživi psihičko nasilje ostaje ista, bez obzira na njenu starost, obrazovanje ili status zaposlenja, ili da li živi u urbanom ili ruralnom području. Drugim riječima, svaka žena može biti podvrgnuta psihičkom nasilju“, kazala je Olivera Komar iz agencije DeFacto.

Nakon prezentacije, šefica Misije Dominique Waag naglasila je da je psihičko nasilje nad ženama i djevojkama društveni i javno-zdravstveni problem, sa ozbiljnim posljedicama ne samo za dobrobit žrtava, već i za njihovu djecu i društvo u cjelini.

„Psihičko nasilje često prethodi fizičkom. Izvještaj rasvjetljava ovo društveno pitanje i njegove teške posljedice, može doprinijeti njegovom ranom identifikovanju u društvu i podržati prijavljivanje i obradu žalbi“, kazala je ambasadorka Waag.

Izvršna direktorica NVO Sigurna ženska kuća Budislavka Saveljić istakla je zabrinjavajući nalaz da čak jedna trećina ispitanih građana i građanki smatra da žene i djevojke daju lažne tvrdnje o psihičkom nasilju samo da bi skrenule pažnju na sebe.

„Ono što dalje zabrinjava je to što skoro jedna petina vjeruje da muškarac ima pravo da kaže ženi/djevojci da ćuti ako ga nervira. Stoga ne čudi što više od polovine ispitanih žena i djevojaka koje su doživjele neki oblik psihičkog nasilja to nikome nisu prijavile, a skoro jedna trećina se obratila samo porodici i prijateljima“, kazala je Saveljić.

Nadovezujući se na danas predstavljeno istraživanje, Misija će podržati kampanju koju će Sigurna ženska kuća pokrenuti na društvenim mrežama 17. novembra, kako bi se povećala svijest javnosti o psihičkom nasilju, svakodnevnom iskustvu onih koji s njim žive i taktikama koje počinioci koriste da prijete i vrše kontrolu.

U okviru podrške ljudskim pravima u Crnoj Gori, Misija ostaje posvećena podršci institucijama, nevladinim organizacijama i građanima da eliminišu sve oblike nasilja nad ženama i osiguraju nultu toleranciju prema njemu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve