Nedjelja, 29 Januara, 2023
Rubrika:

Vuković: Savjet RTCG da obezbijedi funkcionisanje ombudsmana

U međuvremenu, napominje, javnost nije obavještavana o tome da li RTCG ima ili nema ombudsmana i kakva je procedura ako neko želi da prigovori na kršenja Pravilnika o programskim principima i profesionalnim standardima

Media centar poziva Savjet Radio-televizije Crne Gore (RTCG) da obezbijedi zakonsku mogućnost građanima i građankama da pišu i šalju predstavke i prigovore izabranom ombudsmanu nacionalnih javnih emitera, saopštio je predsjednik Skupštine Media centra Dragoljub Vuković.

Prema njegovim riječima, na ovaj javni poziv Media centar je prinuđen jer je dobio više žalbi građana/građanki da nijesu u mogućnosti da upućuju prigovore Komisiji za prigovore slušalaca i gledalaca RTCG, pošto na zvaničnom portalu RTCG više ne postoji obrazac za upućivanje prigovora na ovoj adresi -hhttp://www.rtcg.me/search.html?lang=me&searchText=prigovor&ok=).

“U seriji radionica posvećenih izgradnji kapaciteta građana/ki i predstavnika NVO po pitanju praćenja rada RTCG i podnošenja prigovora u vezi sa programskim sadržajima, Media centar je podsticao na kritičko praćenje programa nacionalnih javnih emitera i uočavanje kršenja internog Pravilnika o programskim principima i standardima. Prema novom zakonu o nacionalnim javnim emiterima, menadžment RTCG je trebao da izabere ombudsmana koji će raditi ono što je ranije radila Komisija za prestavke i prigovore, koju su činili članovi/ce Savjeta RTCG”, pojasnio je Vuković.

Kako je naveo, to nije učinjeno u prvoj godini nakon usvajanja novog zakona u Skupštini Crne Gore, “pa je postojao vakum u kome niko nije bio nadležan da reaguje na prestavke i prigovore”.

“Prethodni menadžmen RTCG se pri kraju svoga mandata smilovao i izabrao ombudsmana, ali je zakonitost toga izbora stavila pod sumnju članica novog Savjeta RTCG Marijana Camović Veličković“, ocijenio je on.

U međuvremenu, napominje, javnost nije obavještavana o tome da li RTCG ima ili nema ombudsmana i kakva je procedura ako neko želi da prigovori na kršenja Pravilnika o programskim principima i profesionalnim standardima.

“Na portalu RTCG više nema obrasca za pritužbe, niti bilo kakvog obavještenja s tim u vezi”, zaključio je Vuković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve