Petak, 9 Decembra, 2022
Rubrika:

Vuković: Podgorica je od uspavanog grada na balkanskoj periferiji, postala dinamičan glavni grad

Povodom Dana nezavisnosti Crne Gore u Podgorici će, kako je najavio, narednih dana biti otvoreni jugozapadna obilaznica i novi most na Morači, položen kamen temeljac za izgradnju nove osnovne škole u Tološima a biće otvoren i spomenik Jeleni Savojskoj

Intenzivan razvoj Crne Gore od nezavisnosti 2006. godine najbolje se vidi upravo u Podgorici, kazao je gradonačelnik Glavnog grada Ivan Vuković. Povodom Dana nezavisnosti Crne Gore u Podgorici će, kako je najavio, narednih dana biti otvoreni jugozapadna obilaznica i novi most na Morači, položen kamen temeljac za izgradnju nove osnovne škole u Tološima a biće otvoren i spomenik Jeleni Savojskoj.

Vuković je gostujući u Hronici Podgorice na Televiziji Crne Gore ocijenio da se grad transformisao od, kako je kazao, uspavanog grada na balkanskoj periferiji, i postao dinamičan glavni grad koji u sve većoj mjeri poprima obrise modernog evropskog grada.

Kao stanovnik Podgorice kaže da je zadovoljan načinom uprave i ravojem grada u proteklom periodu ali, kaže, da ipak ima stvari koje su mogle biti bolje.

“Posebno u dijelu prostornog plairanja ali sveukupno mislim da je Podgorica danas ozbiljan grad. Imamo lijep grad, lijepo mjesto za život i na nama je da ga unapređujemo u narednom periodu”, kazao je gradonačelnik.

Dan nezavisnosti Crne Gore, 21. maj, Glavni grad će, prema riječima Vukovića, osim već tradicionalog ukrašavanja narednih dana, obilježiti uz otvaranje jugozapadne obilaznice i novog mosta na Morači.

“Neće svi radovi biti gotovi ali hoće u dovoljnoj mjeri da saobraćajnicu predamo na upotrebu građanima. U pitanju je najznačajniji infrastrukturni projekat u oblasti putne infrastrukture koji smo realizovali u proteklih desetak godina. Vrijedan je preko 15 miliona eura. Istoga dana sat i po ranije položićemo kamen temeljac za izgradnju nove osnovne škole u Tološima. U pitanju je vrijedna donacije porodice Ubović, a istog dana ćemo otkriti i spomenik Jeleni Savojskoj a noć ranije ćemo otvoriti rekonstruisani objekat Kusleove kuće”, najavio je Vuković.

On je precizirao da će spomenik Jeleni Savojskoj biti postavljen na platou između drvorca na Kruševcu i KCCG, između dva parka.

“Vodilo se računa o simbolici. Željeli smo da pokažemo da smo ponosni na to što Jelena Savojska pripada crnogorskoj tradiciji što je bila crnogorska princeza i da odamo počast njenom humanitarnom radu”, kazao je gradonačelnik.

Kada je budžet grada u pitanju on je istakao da se pozitivni trendovi iz prošle godine nastavljaju i u ovoj.

“15. maja ove u odnosu na isti period prošle godine imamo 4% prihoda više u gradskoj kasi, ono gdje imao prihoda manje su prenesena sredstva, ono što zavisi od ekonomske situacije u državi. Važnije od toga je da smo kapitalni budžet realizovali u procentu 40% većem nego prošle godine a ona je bila najbolja u protekli 20 godina”, kazao je Vuković.

Kao problem, Vuković je naveo, kašnjenje sa izmirivanjem finasijskih obaveza koje je Vlada Crne Gore preuzela u prethodnom periodu.

“Mi smo sa prethodnom Vladom, Upravom javnih radova i Upravom za saobraćaj potpisali 4 ugovora za izgradnju 4 bulevara u Glavnom gradu. Dva od ta 4 se već grade to su bulevari na Starom aerdromu, Veljka Vlahovića i Zmaj Jovin bulevar. Tu se već ozbiljno kasni. Problem je što država nije u budžet obezbijedila dovoljno sredstava, i dalje se funkcioniše u režimu privremenog finansiranja to pravi ogromne probleme”, kazao je Vuković.

On je dodao da je ifrastrukturni razvoj Crne Gore skoro stao i to se, kaže, osjeća i u Glavnom gradu.

“Ja sam poslao dopise i urgencije Ministarstvu finansija upozoravajući na to da bi, u koliko se to nastavi, izvođači mogli da ugase mašine i konzerviraju gradilišta a to bi bila katastrofa za ljude koji tamo žive”, kazao je Vuković u Hronici Podgorice.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve