Ministarka i predsjednica Komisije za elementarne nepogode Marija Vučinović je izjavila, tokom današnje posjete opštini Nikšić, da će Komisija sa lokalnog nivoa napraviti procjenu štete i da će se Vlada, odnosno Komisija za procjenu štete od elementarnih nepogoda odgovorno odnijeti prema nastalom problemu i koliko bude u mogućnosti pružiti pomoć ugroženom stanovništvu.

Foto: GOV.ME

Ministarka Vučinović je zajedno sa generalnim direktorom Direktorata za vanredne situacije Mirsadom Mulićem i predsjednikom opštine Nikšić Veselinom Grbovićem obišla, nevremenom, ugrožena područja u toj opštini.

Foto: GOV.ME

Mulić je nakon obilaska terena kazao da je situacija bila složena i teška, ali na momente i kritična i dramatična. Poručio je kako je najvažnije da nije bilo tragičnih posljedica, te da su učini sve da se smanji šteta kao i da se zaštite građani i njihovi objekti.

Foto: GOV.ME

“Ono što smo danas vidjeli na terenu jasno pokazuje da je ovdje bila velika i teška borba između čovjeka i prirode. Direktorat za vanredne situacije je sve vrijeme pratio situaciju u Nikšiću, imali smo konstantnu komunikaciju sa kolegama iz Službe za zaštitu i spašavanje i u skladu sa tim reagovali. Poslali smo jedan čamac sa kojim smo evakuisali porodicu Nikolić. Predstavnici Direktorata za vanredne situacije su bili stalno prisutni na terenu i upravo ta činjenica govori da je sinhronizovano funkcionisao sistem na lokalnom i na državnom nivou, što je najvažnije u ovakvim situacijama. Ustanovljeno je takođe da u Broćancu nivo vode još raste, te nastavljamo da pratimo situaciju, jer nema prostora za opuštanje, pošto nas, kako je najvaljeno, za vikend očekuju nestabilne vremenske prilike”, kazao je Mulić.

Foto: GOV.ME

Vučinović je izjavila da će Komisija sa lokalnog nivoa napraviti procjenu štete i da će se Vlada, odnosno Komisija za procjenu štete od elementarnih nepogoda odgovorno odnijeti prema nastalom problemu i koliko bude u mogućnosti pružiti pomoć ugroženom stanovništvu.

Foto: GOV.ME

„Očekujemo da će lokalna komisija vrlo brzo pristupiti izradi procjene šteta i mi ćemo isto tako brzo odreagovati na prikupljene zahtjeve. U kakvoj će formi biti zahtjevi, da li u formi pojedinačnih zahtjeva, da li odlukom Vlade da se pomogne samoj Opštini, to ćemo se naknadno dogovoriti, ali moramo najprije vidjeti kolika je procijenjena šteta“, istakla je ministarka Vučinović.

Foto: GOV.ME

Predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović je kazao da je 47 objekata bilo zahvaćeno vodom i dodao da će Komisija napraviti procijenu štete koju će proslijediti ministarki kako bi se opredijelila određena pomoć.

Foto: GOV.ME

„Pokušaćemo da što više ublažimo štete koje su se desile. Dobro je što su u ova dva dana bile slabije padavine i da se voda značajno povukla. Nadam se da će narednih dana sve normalno funkcionisati, te da ćemo u sljedećih deset dana napraviti procijenu štete“, kazao je Grbović.

Komentari

avatar