Četvrtak, 23 Maja, 2024
Rubrika:

Omaž Veljku Bulajiću u Nikšiću

O liku i djelu velikana filmske umjetnosti govoriće: Slobodan N. Kovačević, Blagota Eraković, Branko Baletić i Andro Martinović

Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića i UBNOR i antifašisti Nikšića organizuju veče sjećanja na Veljka Bulajića najvećeg crnogorskog i jugoslovenskog režisera, koji je preminuo nedavno.

Omaž će biti upriličen u Hotelu Onogošt u subotu, 20. aprila, u 19 sati.

Govoriće: Slobodan N. Kovačević, Blagota Eraković, Branko Baletić i Andro Martinović Moderator programa biće Mirko Miro Nikolić.

Podsjetimo, Veljko Bulajić bio je neizmjerno posvećen Jugoslaviji, antifašističkoj ideji, ali i Crnoj Gori, kojoj se uvijek vraćao, a o kojoj je i u novije vrijeme često i otvoreno govorio, istupajući i povodom umjetničkih i povodom političkih pitanja.

Njegova filmografija je impresivna a počinje ranih pedesetih godina prošlog vijeka – najprije je 1952. asistirao Vatroslavu Mimici (“U oluji”), da bi potom sam snimio niz kratkometražnih ostvarenja.

Kada je u pitanju dugometražni igrani film, Bulajićevo debitantsko ostvarenje prošlo je izuzetno zapaženo. Bilo je to 1959, kada je “Vlak bez voznog reda” u Puli osvojio priznanja za najbolji film, ali i za scenario. “Vlak bez voznog reda” uvršten je u takmičarsku selekciju Kanskog filmskog festivala.

Od tada su se nizale velike nagrade, a 1961. dobio je Zlatnu arenu u Puli za jedan od kultnih filmova te epohe – “Uzavreli grad”.

Ostvarenje koje ostaje naročito upamćeno – ne samo kada je u pitanju Bulajić, već i cjelokupna jugoslovenska kinematografija – uslijedio je 1969. Godine, u pitanju je “Bitka na Neretvi”. Bio je to prvi Bulajićev film koji je stekao nominaciju za Oskar za najbolji međunarodni film. Još tri njegova ostvarenja bila su nominovana za najveću svjetsku filmsku nagradu: “Sarajevski atentat”, “Čovjek koga treba ubiti” i “Visoki napon”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve