Utorak, 24 Maja, 2022
Rubrika:

VLAST UPORNO TRAŽI “TERORISTE” SA BELVEDERA: Jer sve osim klicanja ”Srpskom svetu” su “vještačke podjele”

Prevedeno na srpski (da me ceo svet razume) to znači da će Uprava policije u saradnji sa tužilaštvom, morati da sastavi krivičnu prijavu kojom će građanski protest na Cetinju 4. i 5. septembra zvanično biti proglašen skupom ekstremista i pokušajem terorizma. To što je skup organizovan kao bunt zbog odluke Crkve Srbije da u Cetinjskom manstiru ustoliči mitropolita te sekte Joanikija Mićovića, otežavajuća je okolnost za njegove organizatore.

Za aktuelno.me

Piše: Nebojša Redžić

Da su kojim slučajem popovi i sljedbenici Crkve Srbije 5. septembra neometano umarširali na Cetinje i u svom svetosavskom adrenalinskom zanosu obavili glamurozni svetosavski pir u svetom Cetinjskom manastiru, Crna Gora bi bila pomirena.

Desetine džipova punih popova i za tu priliku aktiviran premijerov “Majbah” pobjedonosno bi uplovili u Prijestonicu i tamo raširili trobojke države Srbije. Dočekali bi ih Joco Markuš i Filip Adžić, koji bi za tu priliku otvorili cetinjsku Srpsku kuću okićenu zastavama sa četiri ocila i uokvirenim tekstom podrške poslanice njemačkih Zelenih u Evropskom parlamentu Viole Fon Kramon. Ispred kuće, bio bi formiran red od 996 potomaka istih onih koji su nekada čekali ispred vrata guvernera okupirane Crne Gore Pircija Birolija. Oni bi u rukama imali spiskove komita i onih koji bi to mogli da postanu, a unutra bi Joco i Filip dijelili nagrade za lojalnost i određivali kazne za neposlušnost.

Spektakl u Cetinjskom manastiru bio bi veličanstven. Slavila bi se pobjeda nad ostacima poraženih komitskih snaga, dok bi Aleksa Bečić održao govor iz visoke i za tu priliku iz Dvora iznijete stolice u kojoj bi proglasio pomirenje u Crnoj Gori. Joanikije bi bio ustioličen po svim svetosavskim običajima, a pop Prle iz ravne Vojvodine čitao bi zbirku Amfilohijevih kletvi upućenih onima koji se nekada nijesu mirili sa svesrpskim shvatanjem pomirenja.

Ustoličenje pancirno-desantnog popa Jovana Mićovića uz pratnju specijalaca

Pomirenje je po njima – da ne bude zabune – ona situacija u kojoj svi mislimo kao oni, gdje nema neistomišljenika, ljudskih prava i ostalih izmišljotina trulog Zapada. Sa takvim poimanjem pomirenja, u Crnoj Gori bi prestao otpor asimiltorskom, velikodržavnom naumu i svi bismo, onako posrbljeni, aplaudirali popu Prletu i njegovim saučesnicima.

Tako bi, dakle, sve izgledalo u velikosrpskim snovima da nije bilo “ostataka poraženih snaga” koji su se sjatili na Belveder i poručili popovima da će u Cetinje ući samo preko njih mrtvih. Snovi bi se možda i ostvarili kada ne bi bilo onih kojima su čast i dostojanstvo preči od izdaje i služenja tuđinu.

Ali, kada već imate vlast, treba učiniti sve da se onima koji su pružili otpor, (umjesto da dostojanstveno izginu poput svojih predaka na Mojkovcu), pokaže snaga države. Optužiti ih da su teroristi, makar optužnicu pisao Vukas Radonjić, kad već neće Katnić, osuditi ih, staviti im do znanja da se nešto slično više nikada ne smije ponoviti.

Policajci su šaputali “kuku nama”

Najprije su kao teroristu željeli da predstave Nena Kaluđerovića, čija je jedina uloga na Belvederu bila da uz pomoć megafona održava red. Sad to žele načiniti od Saše Zekovića, čiji je jedini grijeh snimak koji je neko uhvatio mobilnim telefonom, gdje zove doktora Mugošu da pomogne trudnoj ženi kojoj je pozlilo.

Aleksandar Zeković – vlast ga etiketirala kao ”teroristu”!?

I nikako ne mogu da shvate da toga dana hiljade okupljenih nijesu imale vođu i niko ih nije organizovao. Niko – do ljubav prema jedinoj domovini koju apologete nove vlasti ne mogu da ukapiraju. Jer oni, kao sluge i potomci slugu ne mogu da shvate da neko može da ima i bezrezervno da voli samo jednu domovinu. Njima ne dopire do mozga da za naum odbrane časti nije potreban vođa, niti kalašnjikov.

Predvođeni onima koji su blagosiljali sve srpske zločine – od Karlobaga, preko Srebrenice do Prištine – ubijeđeni su da pred njihovim velikodržavnim nakanama svi treba da stoje pored puta i aplaudiraju, a ne da na put postavljaju barikade. Jer sve osim klicanja Srpskom svetu su “vještačke podjele”, “zavađanje istog naroda” ili nemir nasuprot miru koji je “naša nacija”.

Prevedeno na srpski (da me ceo svet razume) to znači da će Uprava policije u saradnji sa tužilaštvom, morati da sastavi krivičnu prijavu kojom će građanski protest na Cetinju 4. i 5. septembra zvanično biti proglašen skupom ekstremista i pokušajem terorizma. To što je skup organizovan kao bunt zbog odluke Crkve Srbije da u Cetinjskom manstiru ustoliči mitropolita te sekte Joanikija Mićovića, otežavajuća je okolnost za njegove organizatore.

Oni koji pominju ljudska prava, pravo na slobodu okupljanja, prvo na protest ili, ne daj Bože, prekoračenje ovlašćenja policije, istomišljenici su ekstremista za koje su čelnici odlazeće vlasti pripremili spiskove, a moguće je da im spremaju i žute trake. Jer, znamo kako su završili oni koji su se suprotstavljli naumu srpskog velikodržavnog projekta prije par decenija.

Vjerovatno danas likuju dok gledaju junoše iz Policijske akademije u Danilovgradu kako slave pobjedu tuđe države, zaključujući da oni koji su Cetinje poklopili bojnim otrovom sa isteklim rokom upotrebe, gumenim mecima i hektolitrima suzavca – imaju dostojne nasljednike.

Policija brani Cetinje od ”terorista”

Ipak, stvari nijesu uvijek onakve kakvima se čine na prvi pogled. Autor ovog teksta imao je privilegiju da bude na barikdama, ali i službenu obavezu da priđe i policajcima koji su na Belvederu formirali streljački stroj u skladu sa komandom “bolje mi njih, nego oni nas”. E pa, ti isti policajci, dok su slušali momke i đevojke sa barikada koji su im poručili da se neće izmaći i da slobodno krenu da ih sklone, uglavnom su sebi u bradu jaukali, proklinjali sudbinu što su tu, uz nimalo obećavajuće: “kuku nama”.

Samo, dakle, zahvaljujući hladnoj glavi i trezvenosti onih koji su “komandovali” ljudima sa barikada, sačuvan je toga dana građanski mir u Crnoj Gori. Za građanski mir, priznajem, zaslužan je i onaj ko je smislio da helikopter VCG dostavi popove u Cetinjski manastir poput “Glovo” isporuke i vrati ih pošiljaocu nekoliko desetina minuta kasnije, poput robe sa isteklim rokom trajanja koja ide na reklamaciju. Jer, kada su vidjeli da je letjelica sa svim propratnim detaljima obesmislila čin ustoličenja i pretvorila ga u lakrdiju, belvederci su konačno mogli da se sklone sa barikade, svjesni da su svoju časnu misiju obavili. Svetosavska orgija toga dana je na Cetinju spriječena, a duše predaka bile su ponosne na svoje potomke.

Belveder će ostati da sija

Valjda kao odmazda zbog poraza na Belvederu, policija je na cetinjskim ulicama demonstrirala potom brutalnu državnu silu u korist jedne vjerske zajednice. Oni koji su u danima nakon 5. septembra pominjali “prekomjernu silu”, “prekoračenje ovlašćenja”, “nezakonito postupanje”, “gumene metke”, “bojne otrove sa isteklim rokom upotrebe”… postali su trn u oku aktuelne vlasti.

Trebalo je, valjda, da svi odreda zaćute i budu srećni što komandu da se puca bojevom municijom toga dana niko sa svetosavske strane – nije izrekao.

Belveder 5. septembar 2021. godine – dan kad je Crna Gora rekla NE izdajničkoj vlasti i svetosavskoj krvoločnoj sekti

Zato je bojeva municija morala da se nađe u programu Javnog servisa koji je svoju laž – da je pucano na policiju – objavio nekoliko dana kasnije, uz loše montiran audio material koji ništa ne dokazuje. Ta krupna laž za koju je scenario napisala Uprava policije, a režiju potpisalo uredništvo TVCG, ostaće kao trajno svjedočanstvo jedne sramotne epizode odlazećeg režima. Jer, navodno, ne bi bilo brutalne policijske akcije u gradu, da nije bilo pucnjave na Belvederu. Ali, kako kada se za “pucanje na policiju” našao “dokaz” tek pet dana kasnije?

Ostaće, dakle, Belveder da muči i u dugim jesenjim i zimskim snovima prognja sve one koji su izdali sramotna naređenja da se četiri sata pod opsadom drži čitav jedan grad. Kada budu daleko od poluga vlasti, ostaće i strah da će jednom ipak sjesti na optuženičku klupu zbog onoga što su 5.septembra priredili Cetinju. Biće im kasno ako jednoga dana ipak shvate da su okupljeni belvederci imali i pravo da se okupe i da izraze protest i sve ono što spada u korpus ljudskih prava. Uključujući i pravo na samoodbranu.

Na stranu sada kategorije koje su nepoznate i daleke onima koji još kratko vrijeme upravljaju Crnom Gorom. Jer, da su ikada išta znali o crnogorskoj časti i junaštvu, o slavnim precima i idealima slobode i nezavisnosti, već odavno bi se izvinili Cetinju i Crnoj Gori.

Svojim pokroviteljima iz Beograda i Moskve, a nažalost i iz nekih ovdašnjih ambasada, mogli su da se izvinjavaju samo zato što nijesu obavili zadatak. No, ako je Srbiji i Rusiji itekako stalo do identitetskog sloma Crne Gore, čudno je da na takav asimilatorski naum ćute i Brisel i Vašington, ne shvatajući da se tu krije suština crnogorskih raskola. Jer, ponoviću, od zloupotrebe državnih resursa aktera prethodnog režima, neuporedivo veća pljačka je katastarski prepis na Beogradsku patrijršiju 650 crnogorskih manstira i crkava i stotina kvadratnih kilometara zemlje.

Policijska marica ispred crnogorske svetinje: Kakav je to mitropolit kad ga od naroda čuva policija?

Tako nešto, moglo je da se priredi jedino identitetski pokorenoj Crnoj Gori. Povodom takve namjere asimilatora, Vašington i Brisel se nikada nijesu oglasili!

I zato će Crna Gora još decenijama biti zona nestabilnosti i poprište sukoba različitog intenziteta. Neko kaže da je baš takva potrebna Zapadu. Ja u to ne vjerujem. I zato očekujem da pomognu Crnogorcima da opstanu kao nacija, pa makar razloge potražili u Đilsovom “klatnu” i upozorenju kome svjedoči istorija – da ono ne smije da pretegne na jednu stranu. Ni crnogorsku, ni srpsku.

A Belveder? On će ostati da sija kao jedna od najsjajnijih stranica crnogorske istorije.

Kao akter svih skupova na kojima se od 1990. godine do danas branila čast i ponos Crne Gore, priznajem da nikada nijesam bio tako ponosan na crnogorsku mladost i kompaktnost kao na Belvederu. Nikada tako srećan što vidim da su stasale generacije onih koji su esencija građanske i sekularne Crne Gore. I nikada tako siguran da će Crna Gora još zadugo trajati, bez obzira što su nam i Petrovići i njihovi potomci ostavili dovoljno materijala da se svađamo još narednih 300 godina.

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Promocija zbirke Velisave Seke Metđonaj sjutra u biblioteci Radosav Ljumović

U Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“, u srijedu, 25. maja, održaće se promocija šeste zbirke poezije autorke Velisave Seke Metđonaj. Ova knjiga je još jedna u...

Plenković u Davosu pozvao Abazovića da zvanično posjeti Zagreb

Hrvatska je saveznik Crne Gore koji najbolje razumije kontekst Zapadnog Balkana i od kojeg imamo velika očekivanja kada su u pitanju evropske integracije Crne...

Savez drvoprerađivača: Joković da stane na kraj višegodišnjim kriminalnim radnjama u šumarstvu

Savez drvoprerađivača Crne Gore pozvao je ministra poljoprivrede, šumarstva i vodprivrede, Vladimira Jokovića, da stane na kraj visegodišnjim kriminalnim radnjama u šumarstvu, koje, kako...

Krivokapić sa Al Hantoulijem: Crna Gora i Palestina njeguju tradicionalno prijateljske odnose

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić primio je u posjetu ambasadora Države Palestine u Crnoj Gori, Rabija Al Hantoulija, saopšteno je iz tog resora. “Sagovornici su izrazili zadovoljstvo...

Radulović karijeru nastavlja u Mađarskoj

Srđan Radulović, poznati crnogorski košarkaški stručnjak, naredne sezone biće u Mađarskoj. Radulović je postigao dogovor sa čelnicima Šoprona, aktuelnog prvaka Evrope, gdje će imati dvostruku...

Najčitanije

Povezano

Parada licemjerja

Za aktuelno.me Piše: Nebojša Redžić Sve i da nijesam osam posljednjih dana proveo na odmoru u Španiji, sumnjam da bih pogledao u poštansko sanduče da provjerim...

Cetinje prozvalo evropske lidere: Ne plaćajte ruski gas, omogućite nedužnih spas!

Osamdeset devetoga dana rata u Ukrajini građanke i građani Cetinja su ponovnim okupljanjem dali podršku herojskome ukrajinskom narodu u borbi za slobodu. Glavna poruka s...

Cetinje ne odustaje: Ukrajinski otpor je već ušao u vječnost

Osamdeset osmoga dana rata u Ukrajini građanke i građani Cetinja su ponovnim okupljanjem dali podršku herojskome ukrajinskom narodu u borbi za slobodu. Glavna poruka...

Centralna proslava Dana nezavisnosti na Cetinju: Da je vječna Crna Gora

Na Cetinju se večeras održava centralna proslava povodom Dana nezavisnosti Crne Gore – 21. maja. Na Dvorskom trgu u Prijetonici se okupio veliki broj...

Komentari

10 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Marina
12.12.2021-12:20 12:20

Bravo Redzicu,bravo saborce iz devedesetih..Na Belvederu su bila i djeca istih onih ljudi koji su devedesetih branili cast i slobodu Crne Gore.Drugi put je Belveder ostao luca slobode a nase Cetinje nepokoreni grad.Uzalud traze teroriste,ekstremiste ,njih nece naci.To je samo ljubav prema domovini i cast koje su ovi mladi ljudi naslijedili od svojih predaka.To oni ne shvataju,niti ce nikada.Misle da svi moraju imati mentora.Cetinje nikada nece zaboraviti ni jednu suzu,ni onu opsadu,ni suzavac ,ni sok bombu.Zamislite, sto bi bilo da su smjeli ,sto bi uradili toga dana.Njima je Crna Gora samo vlast i fotelje.,do momenta dok budu mogli mnogo vise.Ako… Pročitaj više »

B.Zekovic
12.12.2021-13:19 13:19

Eh, gospodine Redzicu, samo u meni izazoves buru emocija i , i iako nije muski reci, potoke suza zbog patnji kroz koje je prosla i prolazi Crna Gora. Parafrazirao bih samo detalj iz Besmrtne Jupgoslovenske himne:” Prokleti bili izdajnici svih boja i oblika svoje domovine Crne |Gore!. i poucujem im bice borba neprestana dok Crna Gora i njeni gradjani ne budu slobodni i srecni.

Lea
12.12.2021-14:48 14:48

Ovako razmišljamo i ośećamo mi koji nemamo fotelju koju šetamo (bogu fala)! Živko, Nušić… i slični njima imali bi posla da pišu i snimaju od zraka do mraka!!
Bravo!
Ne bih dalje, sve je rečeno u ovoj sjajnoj analizi.

@@@@
12.12.2021-16:16 16:16

Fenomenalna fotografija i najveci junak je zena koja place a ne ispusta zastavu CG iz ruka.

Neko tamo
12.12.2021-16:58 16:58

To sve ovo rade jer imaju 1 poslanika razlike od toga 3 URinA poslanika naravno partija škrbavog miška kesedzije i debilnog glupana zeljka goveda

Sara
12.12.2021-17:03 17:03

Mladez je bila izvrsna..Cetinjani su trebali da budu jos agresivniji..velika se sramota desila na Cetinju..zahvaljujuci URI..Adzicu..i albancu Dritanu…kako ih mozete gledati..da setaju ulicama Cetinja..a pogotovo Adzic..On je taj koji podrzava ove antidrzavnike i propast drzave CG..

Rovca sa katunima bez struje
12.12.2021-18:07 18:07

Mi nepriznajemo tu zastavu za nasu CG.

Milena
12.12.2021-18:07 18:07

Sjajan tekst,sjajnog covjeka,gospodina Redzica,Crna Gora nije podijeljena,vec trecina njenog stanovnistva,zajedno sa izbjeglicama,Srbijom i Moskvom,pokusava da otme drzavu i preda je tudjincima,to je sustina .

Sasa PG
12.12.2021-19:19 19:19

Jedina podjela u Crnoj Gori je na nas koji smo nezavisni i one koji su vjekovima bili i ostali zavisni .

Java
12.12.2021-22:22 22:22

Pozdrav napacenom i prijateljskom narodu i pravim Crnogorcima od Hrvatske.
Ne daj te se mi smo ih se otarasili uz vas i Boziju pomoc i vi ce te, cuvaj te se niste veliki ali ste srcem veliki.