Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Viši sud: Odbijeno jemstvo za Miloša Medenicu

Sin bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, Miloš Medenica se nalazi u pritvoru od 25. maja prošle godine kada je uhapšen na podgoričkom aerodromu nakon dolaska iz Beograda. Tereti se za organizovanje kriminalne organizacije radi vršenja više teških krivičnih djela

Viši sud odbio je jemstvo od 788.800 eura za Miloša Medenicu.

Njegov advokat Stefan Jovanović 4. oktobra je predao prijedlog za određivanje jemstva od 788.800 eura za ukidanje pritvora njegovom branjeniku.

Taj iznos je, kako je rekao Jovanović, u visini konstituisanja hipoteke na nepokretnostima koje su u vlasništvu porodice Medenice.

“Dakle, u pitanju su nepokretnosti koje su u vlasništvu kako majke okrivljenog, Vesne Medenice, tako i njegove sestre Marije Medenice, kao i samog okrivljenog, a koje nepokretnosti su duže od tri decenije u vlasništvu porodice i za koje postoje dokazi o načinu sticanja”, objasnio je Jovanović.

Uz jemstvo, sudu je takođe predloženo da odredi jednu ili više alternativnih mjera koje su propisane odredbama Zakona o krivičnom postupku.

Jovanović ističe da ovako ponuđeno jemstvo predstavlja dovoljnu garanciju u pogledu nesmetanog vođenja postupka i obezbjeđenja prisustva Medenice koji je, kako kaže, i te kako svjestan posljedice neodazivanja na pozive suda koja bi se ogledala u oduzimanju ponuđenjih nepokretnosti.

“Dakle, za slučaj ne bjekstva, već samo neodazivanja na uredan poziv suda, porodica Medenica bi ostala bez ponuđenih nepokretnosti, što je dovoljan pokazatelj da je ovako ponuđeno jemstvo, uz alternativne mjere, sasvim dovoljna garancija”, istakao je Jovanović.

Jovanović napominje da se Medenica već 16 mjeseci nalazi u pritvoru i da se samoinicijativno stavio na raspolaganje nadležnim organima.

“Naime, nakon završenog liječenja, o čemu postoji uredna medicinska dokumentacija kako u tužilaštvu tako i u sudu, isti se vratio u Crnu Goru kako bi se suočio sa optužbama. Isti je bio svjestan za šta se sve tereti, odnosno za koja sve krivična djela je okrivljen, ali se uprkos tome vratio i na taj način omogućio prvo tužilaštvu da vodi istragu u odnosu na njega, a potom i sudu da mu sudi. Ovako postupanje mog branjenika predstavlja konkretnu okolnost koja u cjelosti relativizuje navodne okolnosti koje bi uticale na opasnost od bjekstva, jer da se isti nije vratio u Crnu Goru pitanje je kako bi mu se uopšte i sudilo”, zaključio je Jovanović.

Sin bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, Miloš Medenica se nalazi u pritvoru od 25. maja prošle godine kada je uhapšen na podgoričkom aerodromu nakon dolaska iz Beograda. Tereti se za organizovanje kriminalne organizacije radi vršenja više teških krivičnih djela.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve