Nedjelja, 21 Aprila, 2024
Rubrika:

Vakcinacija MMR i HPV vakcinom od sada i tokom vikenda

Glavni dio aktivnosti očekuje se do kraja školske godine

Dom zdravlja Glavnog grada od ovog vikenda počinje sa ogranizacijom vakcinacije MMR i HPV vakcinom, saopštila je ta zdravstvena ustanova.

Iz Doma zdravlja navode da će se vakcinacija sprovoditi subotama i nedjeljama na punktu Stara Varoš (Pobrežje) od 9 do 17h, a glavni dio aktivnosti očekuje se do kraja školske godine.

“MMR vakcinacija u toku ove kampanje primarno je namijenjena djeci rođenoj od 01.01.2017- 31.12.2021. godine koja do sada nisu primila nijednu dozu ove vakcine. Roditelji djece ovog uzrasta, koji su ostavili ispravne brojeve telefona, obavješteni su SMS porukama da dovedu svoje dijete na MMR vakcinaciju”, pojasnili su iz ustanove.

HPV vakcinacija, kako napominju, primarno će se sprovoditi među djevojčicama uzrasta 9-14 godina (godišta 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 i 2013).

“Roditelji mogu dovesti svoje ćerke i zaštititi ih HPV vakcinom tokom vikenda bez prethodnog pozivanja i zakazivanja. Dodatni razlog za ovakvu akciju je izuzetno visok odziv na HPV vakcinaciju tokom Evropske sedmice imunizacije, kada je za samo pet dana na punktu Stara Varoš vakcinisano preko 130 djevojčica”, naglasili su iz Doma zdravlja.

Pozivaju sve roditelje da dovedu svoje ćerke i vakcinišu ih HPV vakcinom i time, kako kažu, “smanje rizik da tokom života obole od raka grlića materice i drugih sa HPV infekcijama povezanih oboljenja”.

“Vakcinacija se u navedenom uzrastu (9-14 godina) prema posljednjim preporukama SZO i Nacionalnog Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju (NITAG) sprovodi sa jednom dozom devetovalentne (HPV9) vakcine, a državni sistem zdravstva pokriva sve troškove ove imunizacije”, naveli su iz ustanove.

Vakcinacija protiv malih boginja/morbila, zauški/mumpsa i rubele (MMR), kako ističu iz te zdravstvene ustanove, predstavlja jedan od prioriteta zdravstvenog sistema i ovo je nastavak akcije iz januara i februara kada je u kratkom roku vakcinisan veliki broj djece MMR vakcinom, ali su obuhvati još uvijek ispod potrebnog nivoa.

“Zato je ovo prilika da roditelji bez zakazivanja i na komforan način zaštite svoju djecu vakcinacijom”, zaključuju iz Doma zdravlja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve