Ponedjeljak, 6 Februara, 2023
Rubrika:

Univerzitet Crne Gore: Za upis na doktorske studije 135 mjesta, moguće povećanje

Na sjednici Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore kojom je predsjedavala prof. dr Rajka Glušica, raspravljano je o naknadi za doktorske studije po semestru

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore usvojio je odluku kojom je za upis u studijskoj 2022/23. godini predviđeno 135 mjesta na doktorskim studijama, saopšteno je iz UCG-a.

Mjesta će biti na sljedećih 16 organizacionih jedinica: Biotehnički (pet), Građevinski fakultet (pet), Mašinski fakultet(pet), Metalurško-tehnološki (dva), Pomorski fakultet (deset) Fakultet za turizam i hotelijerstvo (tri), Pravni fakultet (dva), Fakultet političkih nauka (tri), Filozofski fakultet (šest), Fakultet za sport i fizičko vaspitanje (deset), Medicinski fakultet (18), Prirodno-matematički (15), Elektrotehnički (15), Ekonomski (pet), Filološki fakultet (15), Centar za doktorske studije – projekat MARDS (15).

Na sjednici Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore kojom je predsjedavala prof. dr Rajka Glušica, raspravljano je o naknadi za doktorske studije po semestru.

„Prošle godine donešena je odluka kojom je naknada za studiranje po semestru iznosila 250 eura, sa namjerom da se doprinese atraktivnosti studija i privuče veći broj kvalitetnih kandidata“, podsjetila je predsjednica Glušica.

Međutim, članovi Upravnog odbora su ukazali da je ova cijena ekonomski neodrživa jer ne pokriva ni osnovne troškove doktorskih studija, pogotovo troškove koji se odnose na zahtjevnost pojedinih doktorskih programa, te one troškove koji su zajednički za sve fakultete, kao što su: naknade za članove komisije, mentorsku nastavu obezbijeđenu iz regiona, te putne i troškove akomodacije.

Stoga, rečeno je na sjednici, ne iznenađuje što je predlog procjene od većine organizacionih jedinica ove godine bio oko 1000 eura po semestru, te treba naći mjeru u povećanju i određivanju zajedničke visine naknade, imajući u vidu specifičnost i zahtjevnost ovog nivoa studija.

Takođe, ukazano je da naknada za doktorske studije u regionu iznosi u prosjeku 1.500 eura po semestru.

„Razumnim povećanjem, vodeći računa kako se kreću naknade u regionu, mi nećemo izgubiti na konkurentnosti, a istovremeno ćemo zaštiti ekonomski interes Univerziteta Crne Gore“, kazao je i rektor UCG prof. dr Vladimir Božović.

Predlog za naknadu do kojeg su došli članovi UO UCG je bio 750 eura po semestru, ali će se predlog razmotriti u daljoj proceduri.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve