Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Uljarević: Mladi zanemareni; Đukanović: Treba da budu uključeni u proces donošenja odluka koje ih se tiču

Ocjenjuje da se mora insistirati na primjeni evropskih vrijednosti, jer nam one u mnogo čemu nedostaju, a u promociji vrijednosti u jednom društvu su najvažniji progresivni akteri, kojih je najviše među mladim ljudima

Mladi su zanemareni i dolaze u fokus onda kada su toku predizborne kampanje, a nedovoljno je sluha za njihove stvarne potrebe, poručila je Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje – CGO, na održanoj nacionalnoj konferenciji pod nazivom „Aktivni mladi za evropske vrijednosti“.

„Crna Gora ulazi u Evropsku uniju (EU), i to jeste napor svih institucija sistema, ali to iziskuje i aktivne građane, uključujući i mlade, mladi treba da budu mnogo glasniji u artikulaciji svojih potreba, da ih češće potenciraju kako bi one došle u fokus donosilaca odluka“, smatra Uljarević.

Ocjenjuje da se mora insistirati na primjeni evropskih vrijednosti, jer nam one u mnogo čemu nedostaju, a u promociji vrijednosti u jednom društvu su najvažniji progresivni akteri, kojih je najviše među mladim ljudima.

„Pitanje omladinske politike i mladih je multiresursno, a od ključnog značaja za njeno kreiranje i sprovođenje jeste uključivanje i aktivno učešće mladih u procesima donošenja odluka“, kazala je Neda Ojdanić, državna sekretarka u Ministarstvu sporta i mladih.

Prema njenim riječima, izazovi u pogledu poboljšanja položaja mladih u Crnoj Gori su brojni.

„Ministarstvo sporta i mladih formiralo je radnu grupu za izradu nacrta nove Strategije za mlade, kao i izradu Izmjena i dopuna zakona o mladima“, poručila je Ojdanić.

Organizatori nacionalne konferencije, NVO Sociološki centar Crne Gore i NVU Interakcija smatraju da se često zanemaruje činjenica kolika je podijeljenost, radikalizacija i etnička distanca među mladima, i da nadležna Ministarstva moraju poraditi na rješavanju ovog problema.

„Kroz aktivnosti na ovom projektu smo željeli da ojačamo svijest mladih ljudi da oni mogu da mijenjaju Crne Goru, i da oni treba da budu uključeni u procese donošenja odluka, te da imaju puno pravo da učestvuju u kreiranju omladinskih politika koje ih se direktno tiču“, kazala je koordinatorka projekta, Nikoleta Đukanović.

Na nacionalnoj konferenciji učesnici su govorili o problemu nasilja među djecom i mladima, i postavilo se pitanje da li smo kao društvo postali tolerantni na nasilje.

„Nama se danas dešavaju neki retrogradni procesi između ostalog jer smo pali na ispitu vrijednosti, od presudnog je značaja afirmisati univerzalne vrijednosti od strane onih koje će u sjutra oblikovati budućnost ove države“, smatra Uljarević.

Predstavnica NVU Interkacija Dragana Maljević, kazala je da događaji u poslednjih sedam dana nam pokazuju da u Crnoj Gori ima nemali broj onih koji uopšte ne baštine te vrijednosti o kojima mi danas govorimo, i to ne smijemo da ignorišemo.

A mladi smatraju da školske službe na nasilje ne reaguju sve dok slučajevi fizičkog nasilja u školama ne dospiju u medije, te da se glas učeničkih organizacija ne čuje dovoljno, jer oni nemaju uticaj na rješavanje problema čak ni u školi.

„U okviru projekta istraživali smo mentalno zdravlje mladih, i došli smo do rezultata da mladi nemaju dovoljnu psihološko-pedagošku podršku u školama, i da skoro 60 odsto mladih ne smije da se samoinicijativno obrati pedagogu ili psihologu, iz straha“, kazala je Andrea Žmukić, učenica Gimnazije Stojan Cerović iz Nikšića.

Nacionalna konferencija se organizuje u okviru projekta „Aktivni mladi za EU vrijednosti”, koji je podržan u okviru projekta „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika-M’BASE”, koji CGO sprovodi, uz finansijsku podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave.

“Cilj današnjeg skupa je predstavljanje policy sažetaka koji će pomoći mladima da nauče kako oni kroz predloge javnih praktičnih politika mogu na sažet način prikazati probleme sa kojima se susrijeću, kao i da definišu preporuke donosiocima odluka na koji način te oblasti treba unaprijediti”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve