Srijeda, 3 Marta, 2021
Rubrika:

Todorović o slici Kosovka djevojka: Kopija slike Sestra s Vučijeg dola, KCCG boli koliko ne znate!

Boli koliko ne znate i koliko potcjenjujte građane, struku i fakte, plagijatori svega, napisala je ona u objavi na svom Facebook profilu

Tijana Todorović doktor nauka, vizuelni umjetnik, dizajner, kostimograf, pasionirani crtač iz Podgorice, reagovala je na objavu KCCG da je slika ”Kosovka djevojka” vraćena je u hol Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore, objasnivši o kakvom je djelu zapravo riječ.

“Ono što je zanimljivo da je slika vjerovatno poslije 1918. završila u Zagrebu, a vlasništvo je Crne Gore jer je naručena od strane Nikole I. Takođe u tom periodu je preimenovana u Kosovku i Predić nije krio da je kopirao. Tako da imamo nekoliko problema sa svim ovim prvo što je bakar kopija “Sestre s Vučijeg dola” a drugo sve ono što sam napisala u samom postu zajedno sa ovim podacima daljim koje sam dodala u komentaru”, kazala nam je Todorović.

Crnogorska umjetnica Tijana Todorović, profesorka na Fakultetu za dizajn Donja Gorica na naj način je riješila dilemu mnogih koji nijesu znali o kakvom je djelu riječ.

“KCCG čisto da vas informisemo o vašem velikom aktuelnom podvigu koji nazivate Kosovka djevojka-bakar o kome pričate:
1. nema nikakvu vrijednost (više je razloga za to jedna – kovani bakar nije umjetnička već zanatska disciplina i koristi se ugl. za izradu upotrebnih predmeta kao što su tepsije i džezva)
2. bakreni rad je kopija slike iz 1879. koju je naručio Nikola I Petrović i zove se “Sestra s Vucijeg dola”
3. “Sestru s Vučijeg dola” naslikao je hrvatsko-francuski slikar 1879 Ferdo Kikerec, a nakon okupacije Crne Gore od strane Srbije 1919 je Predić “po uzoru” da ne kažem “ukrao i iskopirao” ovu sliku da bi napravio svoje djelo Kosovka đevojka.
Boli koliko ne znate i koliko potcjenjujte građane, struku i fakte, plagijatori svega”,
napisala je ona u objavi na svom Facebook profilu.

“Djelo je replika dvorskog slikara Ferda Kikereca iz 1879. godine na kojoj je prikazana Crnogorka koja liječi ranjenog Crnogorca u bitci na Vučjem dolu. Ova slika je bila inspiracija Urošu Prediću za čuvenu sliku “Kosovka djevojka” koju je naslikao 1919. godine”, piše u saopštenju KCCG.

Podsjetimo, “Kosovka djevojka” bila je uklonjena iz hola Urgentnog centra krajem decembra 2016. godine, kada je na čelu UC bio dr Nermin Abdić.

Novi direktor Urgentnog centra od skoro je Nebojša Brnović.

Najnovije

U prošloj godini kroz Crnu Goru prošlo osam hiljada stranaca

Prošle godine kroz Crnu Goru prošlo je osam hiljada stranaca koji traže međunarodnu zaštitu, a od pojave koronavirusa u našoj državi 2.703 osobe izrazile...

PNF Nikolaidis: Nužno je biti bestijalno glup pa tvrditi da je crnogorski nacionalizam veći...

Medijski savjet za samoregulaciju Crne Gore, pod pokroviteljstvom Glavnog grada i Sekreterijata za kulturu, organizovao je V Podgorički novinarski forum. Događaj je otvorio gradonačelnik Glavnog...

Promjene pod Malim Brdom: Petrovac traži novog trenera, Roganović glavni kandidat

Nenad Vukčević više nije trener Petrovca, a kao njegov nasljednik pominje se Dejan Roganović. Tim sa stadiona pod Malim brdom sporazumno je raskinuo saradnju Vukčevićem,...

PKS: Sekulović da hitno saopšti broj duplo upisanih birača u Nikšiću

Patriotsko komitski savez traži od ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića da hitno saopšti broj duplo upisanih birača u biračkom spisku Nikšića, čija se imena,...

Bajden: Do kraja maja biće dovoljno vakcina za sve odrasle Amerikance

Sjedinjene Države do kraja maja imaće dovoljan broj vakcina protiv covid-19 infekcije za sve odrasle Amerikance, kazao je predsjednik Džo Bajden nakon što je...

Najčitanije

Povezano

Komentari

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Baba
25.01.2021-20:39 20:39

No coment! Sve je rečeno!

Crni Borko
25.01.2021-20:56 20:56

“Od 1876. djelovao u Zagrebu slikajući većinom romantične povijesne kompozicije (Kosovka djevojka, Posljednji časovi Petra Zrinskog i Krste Frankapana i dr.), koje su mu oleografski umnožene donijele kratkotrajnu popularnost. Svojim vedutama (Ripetta u Rimu, 1872; Porta Terraferma u Zadru, 1875; Manastir na Cetinju, 1875/76), krajolicima (Crnogorske planine, 1875/76) i portretima (Hercegovac, 1876; Autoportret, oko 1880; Portret stare gospođe, oko 1885; Iso Kršnjavi, 1892) začetnik je hrvatskog realizma. Autor prvoga bakroreza novije hrvatske umjetnosti (Faun kome dječak toči vino, 1873).”
https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=51312

Mne
26.01.2021-12:37 12:37

Odma vratiti taj plagijat gospodina Predica u Srbiju , tamo joj je mjesto ,

Miha
27.01.2021-16:21 16:21

Ako je slika kako tvrdite naslikana pod nazivom sestra s vučijeg dola, zašto u opisu slike iz fundusa Hrvatskog povijesnog muzeja jasno piše da se slika zove Kosovka djevojka ? Izvod iz teksta na fb stranici Hrvatskog povijesnog muzeja : “Na prvoj umjetničkoj i umjetno-obrtnoj izložbi koju je priredilo Umjetničko društvo u Zagrebu 1879. izložio je Quiquerez dvije ilustracije narodnih pjesama, od kojih je jedna bila Kosovka djevojka. ”
Molio bih da objasnite ?