Turistima iz Srbije trebalo bu omogućiti dolazak sa elisa serološkim testom ili ECLIA testom, saopštila je Turistička organizacija Budve, s obzirom na to da turistička privreda i izdavaoci privatnog smještaja već trpe ogromne finansijske gubitke zbog pandemije koronavirusa.

Omogućiti dolazak turistima iz Srbije sa Elisa ili ECLIA testom

Kako se navodi u saopštenju Turističke organizacije Budve, liberalizacija preventivnih mjera za dolazak gostiju iz Srbije je od posebnog značaja i smatra se da bi najadekvatnije bilo kada bi se primijenili principi kao sa BiH.

“S obzirom na zvanične informacije iz Srbije da su do 20. avgusta popunjeni svi termini za PCR testiranje na sopstveni zahtjev, te da se dnevno u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu, npr. može testirati svega 30 osoba, predlažemo da se turistima iz Srbije, pored negativnog PCR testa omogući i ulazak u Crnu Goru sa ELISA serološkim testom ili ECLIA testom”, zaključuju u Turističkoj organizaciji opštine Budva.

Oni su kazali i da su turisti iz Rusije tokom 2019. godine bili najbrojniji po broju dolazaka i broju noćenja u Budvi, pa u potpunosti podržavaju odluku da se gostima sa ovog značajnog emitivnog tržišta dozvoli ulazak u našu državu bez ikakvog ograničenja.

“Nadamo se da će Rusija i zvanično uvesti recipročne mjere, jer posredstvom turističke privrede saznajemo da u poslednja 24 sata imamo primjetno povećan broj rezervacija sa ovog tržišta”, saopštili su iz Turističke organizacije opštine Budva.

U TO Budva naglašavaju da su prošle godine, gosti iz Rusije u ukupnom broju ostvarenih dolazaka učestvovali sa 24 odsto, dok je njihovo učešće u ukupnom broju ostvarenih noćenja čak 34 odsto.

Turistička sezona 2020, smatraju u TOB-u, ni u jednom segmentu se ne može porediti sa prethodnim godinama.

“Ali sada, početkom avgusta, uz sve poštovanje mjera i preporuka nadležnih institucija o prevenciji i suzbijanju epidemije koronavirusa, moramo ozbiljno razmišljati o budućim potezima koji će na najbrži i najadekvatniji način bar u jednom dijelu pomoći turističkoj privredi i građanstvu koje se umnogome oslanja na dobru turističku godinu”, ističu oni.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve