Od 1976. godine kada je sagrađena vila Galeb ili kako je češće nazivamo Titova vila, ona je u sastavu Instituta Igalo.

Poslije godina u kojima je ovo zdanje bilo zatvoreno, nedostupno javnosti i prilično zanemareno, za posjete zainteresovanih otvoreno je u junu 2014. godine. Pokazalo se to kao dobar poslovni potez – vila je interesantna posjetiocima iz cijelog svijeta.

Alen Filipović koji organizuje posjete i brine o gostima ovog i dalje lijepog kompleksa kaže za Radio Herceg Novi da je posjeta dobra i sada kada su obilasci organizovani samo petkom.

Krajem maja i početkom juna posjete su planirane čak četiri puta sedmično.

Broj onih koji požele da obiđu vilu Josipa Broza Tita stalno raste – lani je bilo između četiri i pet hiljada posjetilaca.

“Oni zaista dolaze iz cijelog svijeta, a reakcije su različite. Neki su nostalgični, neki spremni da ispričaju živa sjećanja na vrijeme kada je Tito bio predsjednik Jugoslavije ili na susrete sa njim. Ima tu i suza i smijeha, a posebno su sentimentalni dolasci posjetilaca iz zemalja nekadašnje Jugoslavije. Tokom obilaska sve upozoravamo da ne smiju da diraju neke predmete ili da koriste namještaj. Jedna starija gospođa je, međutim, i pored više puta izrečenih upozorenja ugrabila trenutak i sjela na Titov krevet. Kad smo reagovali, ona je samo prokomentarisala: E sad mogu da umrem”, priča Filipović.

Među posjetiocima Titove vile su osim gostiju Instituta i grupe turista ali i diplomate.

Ono što mogu da vide u objektu u kome je Tito zvanično boravio četiri puta, zapravo su prostorije u kojima je sa saradnicima i gostima održavao sastanke, gledao filmove.

Tu je i jedan od apartmana u kojima su boravili njegovi bliski saradnici, kao i njegov i apartman njegove supruge Jovanke.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve