Ekspertski timovi Vlade i Srpske pravoslavne crkve (SPC) nastaviće danas pregovore o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, nakon što je juče premijer Duško Marković saopštio da je Vladin tim za pregovore “spreman za nastavak razgovora radi pronalaska prihvatljivog rješenja u odnosu na otvorena pitanja”.

Pravnik, iscjelitelj, teoretičar mističnog pravoslavlja i zvijezda internet litija, Velibor Dzomić: “Vjernici ne treba da se plaše jer su molitvene litije najbolji lijek od svakog virusa, pa i od koronavirusa”

Iako je poziv Vlade stigao rano ujutro, Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) SPC prihvatila je poziv premijera Markovića tek kasno uveče.

Spekuliše se da se sa donošenjem odluke o prihvatanju nastavka pregovora odugovlačilo zbog vanredne situacije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Beču, koju je mogao da riješi samo šef pregovaračkog tima SPC u pregovorima sa Vladom i pravni zastupnik MCP protojerej-stavrofor Velibor Džomić.

Podsjetimo, u Beču je juče registrovan novi koronavirus klaster, a on se tiče Srpske pravoslavne crkve. Ispostavilo se da je sedam osoba pozitivno na koronavirus, a riječ je o četiri sveštenika SPC i njihovim članovima porodice.

Riječ je o dvije crkve – Saborni hram “Svetog Save”, koji je proteklog vikenda objavio da je pod karantinom, jer je pola sveštenstva zaraženo, a drugo hram Rođenja presvete Bogorodice u 16. bečkom okrugu.

Kada su saznali za ovu informaciju čelnici SPC su pomislili da bi Džomić, kao iskusni svetosavski sveštenik-vrač koji je siguran da su “litije lijek za koronavirus” mogao da ode do Austrije i održi instant službu u svrhu ozdravljenja pravoslavne braće. Kako saznajemo iz pouzdanih izvora, Džomić ipak nije otišao u Beč i pored njegove najbolje želje da “pomogne pravoslavnoj braći”, jer su pregovori sa Vladom oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti bili prioritet.

Da li će bog Džomiću “progledati kroz prste”: Pregovori važniji od zdravlja pravoslavne braće

Treba podsjetiti da je Džomić sa zilotskim žarom branio svoje mistično stanovište da litije i tamjan liječe koronavirus, a prije nešto manje od pola godine je kazao da “vjernici ne treba da se plaše jer su molitvene litije najbolji lijek od svakog virusa, pa i od koronavirusa”.

Ipak, protojerej-stavrofor je nakon višemjesečnih kalkulacija, prije dva mjeseca odlučio da posluša državne organe i pozovao je vjernike da odustanu od litija.

Pitanje koje se postvalja je – da li će i u slučaju pregovora o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti mudro poslušati državne organe i poštedjeti crnogorsko društvo daljih nepotrebnih tenzija?

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve