Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

Svačano otvoren Dom za starije i odrasle osobe sa invaliditetom u Nikšiću

Kapacitet za smještaj 208 lica, od kojih su 104 smještajne jedinice predviđene za raseljena i interno raseljena lica

U Nikšiću je danas otvoren Dom za starije koji će moći da prihvati 208 korisnika ove ustanove.

Presjecanjem crvene vrpce, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, zamjenik šefice Delegacije EU u Crnoj Gori Rikardo Seri, predstavnica Razvojne banke Savjeta Evrope Marja Sepala zvanično su otvorili vrata Doma za starije i odrasle osobe sa invaliditetom u Nikšiću.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja navode da je izgradnja doma za starije u Nikšiću počela u septembru 2019. godine u okviru Regionalnog stambenog programa, a ukupna vrijednost projekta iznosi oko 4.7 miliona eura.

Regionalni stambeni program (RSP) je višegodišnja zajednička inicijativa partnerskih zemalja (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija) koju podržava međunarodna zajednica i koja za cilj ima zatvaranje poglavlja dugotrajnog raseljavanja u regionu. Razvijen je u partnerstvu između partnerskih zemalja i OEBS-a, UNHCR-a i Evropske komisije.

Svečanost otvaranja doma, kako dodaju, uveličala su brojna kulturno umjetnička društva iz Podgorice, Bijele, Igala i Rožaja koja su igrama predstavile Crnu Goru i partnerske zemlje Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku. Kulturni ansambl Ljupčo Santov, kao poseban gost zemlje regiona, predstavio je igre iz Makedonije.

Ministar Adrović je ovom prilikom poželio dobrodošlicu svim korisnicima Doma i srećan rad početka ove ustanove.

“Velika mi je čast da sa našim partnerima na današnji dan otvorim vrata Doma za starija lica. Ovaj projekat je realizovan u saradnji sa donatorskom zajednicom i Vladom Crne Gore i izgrađen je u skladu sa najsavremenijim standardima u oblasti pružanja njege za naše najstarije sugrađane. Izgradnja doma započela je krajem 2019. godine sa projektovanim kapacitetom za smještaj 208 lica, od kojih su 104 smještajne jedinice predviđene za raseljena i interno raseljena lica. Ukupna vrijednost projekta iznosi 4.778.505 eura, od čega su donatorska sredstva: 3.376.879 eura, a nacionalna kontribucija 1.401.626 eura. Nova ustanova u sistemu socijalne zaštite zvanično je osnovana 8. maja 2020, godine. Nakon toga Ministarstvo je stvorilo admiustrativne uslove za rad ustanove u punom kapacitetu zaključno sa izdavanjem licence za rad u oblasti socijalne zaštite”, kazao je Adrović.

Gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević pozdravio je prisutne  tom prilikom i najavio dodatni sadržaj za korisnike doma.

“Kao lokalna upravo uložićemo napore da obezbijedimo dodatne sadržaje za korisnike Doma i da na raspolaganju stavimo sadržaje turističke organizacije grada Nikšića”, kazao je Kovačević.

Zamjenik šefice Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Rikardo Seri kazao je da proces integracije u EU ne samo da priprema zemlju za članstvo, već donosi i konkretne koristi građanima.

“Svi dobijaju nešto od procesa, ali se trudimo da posebnu pažnju posvetimo najranjivijim grupama u našem društvu, poput starih lica, lica sa invaliditetom kao i raseljenih i interno raseljenih lica. Iz tog razloga drago mi je da sam danas sa vama u Nikšiću povodom otvaranja ove ustanove. Nadam se da će se korisnici uskoro useliti i provesti mnogo srećnih i mirnih trenutaka u Domu za starija lica”.

Cilj Regionalnog stambenog programa je da doprinese rješavanju produžene krize raseljavanja najugroženijih izbjeglica i raseljenih lica sa teritorija bivše Jugoslavije nakon sukoba koji su trajali od 1991. do 1995. godine, uključujući interno raseljena lica u Crnoj Gori od 1999. godine.

Program je sastavni dio „Sarajevskog procesa za izbjeglice i raseljena lica“, koji je pokrenut 2005. godine na Regionalnoj ministarskoj konferenciji o povratku izbjeglica. Proces je ponovo pokrenut u martu 2010. godine na konferenciji Beogradu i partnerske zemlje su se ponovo obavezale u skladu sa Beogradskom deklaracijom iz novembra 2011. godine (takozvana „Zajednička deklaracija“) da će dati doprinos u rješavanju dugotrajne situacije raseljenja najugroženijih korisnika – izbjeglica i raseljenih lica – nakon sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije u periodu od 1991. do 1995. godine, uključujući i interno raseljena lica u Crnoj Gori od 1999. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve