Srijeda, 19 Juna, 2024
Rubrika:

Stanovništvo u Crnoj Gori sve starije, država da preduzme korake

Istraživanje objavljeno na sajtu Visiual Capitalist pokazalo je da će za 77 godina u Crnoj Gori 34,10 odsto stanovništa biti starije od 65 godina. Posebno je interesantan podatak naveden na istom sajtu da je 1950. godine samo 7,86 odsto stanovništva u Crnoj Gori bilo starije od 65 godina

Intenzitet kojim se proces starenja stanovništva odvija u Crnoj Gori ukazuje na to da će do 2100. godine Crna Gora, prema učešću lica starijih od 65 godina biti, među najstarijima u Evropi.

Istraživanje objavljeno na sajtu Visiual Capitalist pokazalo je da će za 77 godina u Crnoj Gori 34,10 odsto stanovništa biti starije od 65 godina. Posebno je interesantan podatak naveden na istom sajtu da je 1950. godine samo 7,86 odsto stanovništva u Crnoj Gori bilo starije od 65 godina.

Demograf Mileva Brajušković Popović pojasnila je za Portal RTCG da je stopa ukupnog fertiliteta 1951. godine iznosila 4,6 djeteta po ženi, dok je ta stopa 2022. godine iznosila 1,8.

“Očekivano trajanje života poraslo je sa 59,2 godine u 1950. godini na 76,2 godine u 2022. godini. Ova dva indikatora demografskog starenja su dovela do povećanja udjela lica starijih od 65 godina sa 71 odsto u 1961. godini na 16,2 odsto u 2022, godini, prema procjeni Monstata”, navela je ona.

Na osnovu ovog demografskog trenda, potpuno je izvjesno da će i u narednom periodu biti izražena tranzicija ka starijoj strukturi stanovništva, te da će se participacija lica starijih od 65 godina u ukupnoj populaciji povećavati.

“Trenutno moramo da se oslanjamo na procjene ili na parcijalna istraživanja koja obuhvataju mali
procenat populacije”, poručila je Brajušković Popović.

Ona je istakla da će popis stanovništva pokazati pravo stanje stvari, a to je da je demografsko starenje naša realnost.

“Očekujem da će se procjene Monstata potvrditi, te da će učešće starih lica biti iznad 16 odsto, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na popis iz 2011. godine kada je taj procenat iznosio 12,7 odsto”, objasnila je Brajušković Popović.

Napominje da se Crna Gora trenutno ne nalazi na listi najstarijih nacija u Evropi.

“Proces demografskog starenja prvo je započeo u razvijenim državama Evrope, shodno procesima industrijalizacije i urbanizacije, koje su pokrenule talas demografskih promjena u njima. U Crnoj Gori je taj proces započeo znatno kasnije, pa je i demografsko starenje kasnije zahvatilo našu državu”, zaključila je ona.

Šta država radi po ovom pitanju?

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović najavio je nedavno projekat „Stan za sve”.

Nadaju se da će to podstaći mlade bračne parove za podizanje nataliteta.

Prema planu, za stanove mogu aplicirati: mladi bračni parovi do 35 godina; bračni parovi sa troje ili više djece; podstanari sa najmanje pet godina podstanarskog staža; samohrani roditelji; lica koja su ostvarila poseban naučni; umjetnički ili sportski doprinos; žene žrtve nasilja; lica sa invalididetom, kao i porodice sa djecom sa smetnjama u razvoju.

Vlada bi gradila stanove na državnom ili opštinskom zemljištu po principu „projektuj i izgradi“.

Država bi tako stanove isplatila izvođaču radova nakon izvršenog tehničkog prijema.

“Stanovi se prodaju građanima po cijeni koštanja izgradnje – od 800 do 1.000 eura po kvadratu, a u slučaju pojeftinjenja izgradnje, cijena će biti niža“, predviđeno je.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve