U mnogim laboratorijama u Crnoj Gori su dostupni serološki testovi. Cijena ovog testa je, prema dostupnim podacima, od 17 do 25 eura. Negativni serološki testovi su dovoljni da bi građani BiH, Kosova i Albanije mogli ući u Crnu Goru.

Ilustracija

CdM je pitao Institut za javno zdravlje šta su to serološki testovi, te koja je razlika u odnosu na PCR.

U IJZ za CdM kažu da serološka testiranja za cilj imaju otkrivanje antitijela na novi koronavirus.

“S obzirom na to da je za stvaranje antitijela potrebno određeno vrijeme nakon infekcije, uloga serološke dijagnostike u otkrivanju svježih ili akutnih infekcija je ograničena. Institut za sada serološke testove koristi u naučno-istraživačke svrhe i to u sklopu sprovođenja seroepidemiološke studije koja za cilj ima da utvrdi udio populacije koji je bio izložen novom koronavirusu”, napominju u IJZ.

Dakle, serološki testovi ne služe za dokazivanje zaraznosti, već da otkriju da li je neko bio u kontaktu sa virusom i da li je razvio antitijela na virus.

Za razliku od ovih testova, u IJZ, za CdM kažu da je PCR testiranje “zlatni standard” za dijagnostikovanje infekcije novim koronavirusom.

“Ova metoda otkriva prisustvo genetskog materijala virusa u nosu, ždrijelu i donjim djelovima respiratornog sistema. Samim tim se smatra da osobe koje imaju pozitivan PCR rezultat testa imaju virus u sebi, da su zarazne i da predstavljaju potencijalnu opasnost po svoju okolinu”, ističu u IJZ u izjavi za CdM.

Treba napomenuti da u Srbiji privatne laboratorije tek treba da počnu da rade serološke brze testove.

Ovi testovi su u Bosni i Hercegovini već dostupni u više gradova, i prema pisanju tamošnjih medija za njima vlada veliko interesovanje, jer ga građani koriste zbog putovanja. Cijena serološkog testa u BiH je dvadesetak eura, dok PCR test košta oko 100 eura.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve