Ponedjeljak, 6 Februara, 2023
Rubrika:

Socijaldemokrate predložile da najniža penzija bude oko 270 eura

Socijaldemorate su danas Skupštini dostavile Prijedlog zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, radi stavljanja u skupštinsku proceduru kako bi se poslanici na nekom od narednih zasjedanja izjasnili o ovom predlogu

Kako bi se poboljšao standard značajnog broja penzionera, Socijaldemokrate predlažu da se najniže penzije od 1. septembra sa oko 160 uvećaju na oko 270 eura, saznaje CdM.

Socijaldemorate su danas Skupštini dostavile Prijedlog zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, radi stavljanja u skupštinsku proceduru kako bi se poslanici na nekom od narednih zasjedanja izjasnili o ovom predlogu.

Razlozi za donošenje ovog zakona, kako se navodi u dokumentu u koji je CdM imao uvid, nalaze se u neophodnosti poboljšanja standarda značajnog broja penzionera u Crnoj Gori, a to su korisnici najnižih penzija.

“Sviedoci smo drastičnog rasta cijena mnogih proizvoda i usluga, od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, naročito u poslednjih godinu dana. Prema podacima MONSTAT-a, ukupna vrijednost minimalne potroščke korpe za april 2022. godine iznosila je 732,5 eura, što je povećanje od čak 76 eura u odnosu na april prošle godine kada je iznosila 656,1 eura. Takođe, godišnja inflacija, prema MONSTAT-u, kada su u pitanju hljeb i žitarice je 37,1 odsto; povrće 30,8 odsto; ulja i masti 23,1 odsto; gorivo 37,1 odsto; mlijeko, sir i jaja 21 odsto; meso 13,6 odsto; šećer, džem, med 15,4 odsto; kafa, čaj, kakao 18odsto i drugo”, navodi se u dokuementu.

Sve to vrijeme, kako dodaju, najniže penzije su ostale na nivou od 150-160 eura, što je izuzetno nizak iznos kojim se ne mogu zadovoljiti ni osnovne životne potrebe.

“Zbog svega navedenog, a sa ciljem podrške jednoj od najugrozenijih kategorija naših građana, predlaže se povećanje najniže penzije sa oko 160 na oko 270 eura. Na taj način bi najniža penzija bila na nivou od 60 odsto minimalne zarade u Crnoj Gori, što je uostalom i bio slučaj do 1. januara 2022. godine, nakon čega je zbog značjnog povećanja minimalne zarade sa 250 na 450 eura, a zadržavanja minimalnih penzija na identičnom nivou, odnos pao na svega 35 odsto, što cijenimo da svakako nije pravedno prema korisnicima svih, a posebno najnižih penzija, budući da su dovedeni u situaciju da je najniža penzija čak pet puta niža od prosječne zarade u Crnoj Gori, kao i da su zbog porasta troškova života, ali i generalno pogorsanog ambijenta izazvanog negativnim efektima COVID-19 krize, a nakon toga i refleksijama agresije Rusije a Ukrajinu, dovedeni zaista u tešku situaciju, koja se usvajanjem ovog zakona donekle poboljšava”, navodi se u dokumentu u koji je CdM imao uvid.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve