Petak, 24 Maja, 2024
Rubrika:

Sjutra organizovano čišćenje crnogorskih obala

Nekoliko stotina volontera 25. septembra čistiće obale mora, rijeka i jezera na 19 lokacija širom Crne Gore

Čišćenje crnogorskih obala zakazano za Evropski i Svjetski dan čišćenja obala 18. Septembar bilo je odloženo zbog nevremena koje je taj dan zahvatilo cijelu Crnu Goru. Čekala se prva sunčana subota da se akcija realizuje.

Pod pokroviteljstvom Delegacije EU u Crnoj Gori, EU info centra, Ministarstva ekologije i mnogobrojnih partnera, Zero Waste Montenegro peti put zaredom organizuje volontersku akciju čišćenja crnogorskih obala.

Nekoliko stotina volontera 25. septembra čistiće obale mora, rijeka i jezera na 19 lokacija širom Crne Gore.

Početak akcije čišćenja zakazan je za 9:30 časova, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, a svako ko je zainteresovan pozvan je da se registruje putem cleanupmontenegro.me sajta i izabere jednu od 19 lokacija.

Centralne lokacije na kojima će se čistiti su podgorička plaža Galeb i plaža Buljarica u Budvi, koju će čistiti predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori i diplomatskog kora sa volonterima.

Sakupljeni otpad će biti kategorizovan i dokumentovan kao dio globalne inicijative #BrandAudit.

Dobijeni podaci će biti korišćeni za sačinjavanje preporuka proizvođačima i opštinama u pogledu smanjenja otpada, njegovog sakupljanja, ponovne upotrebe i boljeg recikliranja.

Uz čišćenje otpada svake godine se vrši i njegova revizija i svake godine rezultati su jako slični. Više od polovine otpada čine flaše za jednokratnu upotrebu. Najveći zagađivači su svjetske, ali i lokalne kompanije koje proizvode napitke u ambalaži za jednokratnu upotrebu.

Čistiće se 19 lokacija u 15 opština: Podgorica, Danilovgrad, Nikšić, Žabljak, Mojkovac, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Gusinje, Herceg Novi, Tivat, Kotor, Budva, Bar i Ulcinj, tako da se volonteri iz bilo kog dijela zemlje mogu pridružiti akciji, a da ne putuju mnogo.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve