Četvrtak, 13 Juna, 2024
Rubrika:

Sindikati saglasni: Nema benefita od ukidanja neradne nedjelje

Argumentacija koju poslodavci iznose u ovom trenutku nije adekvatna i za Uniju je neprihvatljiva

Zahtjev poslodavaca da se ukine neradna nedjelja za Uniju slobodnih sindikata je neprihvatljiva. Smatraju da Crna Gora ne smije da ukine pravo koje služi da se omogući dostojanstvo rada zaposlenih u trgovini i da se humanizuje njihov rad.

Iz Ministarstva za ekonomski razvoj kažu da već sjutra treba sjesti i naći način da se radna nedjelja vrati barem tokom sezone, a da se pooštre kontrole i kaznena politika. Iz Sindikata trgovine tvrde da ukidanjem neradne nedjelje ni radnici ni država neće imati benefite.

Uniju slobodnih sindikata, kako kaže predstavnica Ivana Mihajlović, posebno zabrinjava je činjenica da su to zahtjevi većine poslodavaca iz sektora trgovine koji su prije dvije godine bili saglasni da se nedjelja bude radna.

Kako su kazali, argumentacija koju poslodavci iznose u ovom trenutku nije adekvatna i za Uniju je neprihvatljiva.

Mihajlović je napomenula da to potvrđuje i elektronska peticija koju su pokrenuli protiv ukidanja neradne nedjelje.

“Apsolutno je neprihvatljivo da pod plaštom ekonomske krize izazvane aktuelnom epidemiološkom situacijom ukinemo nešto što je tekovina, ako želimo da idemo u Evropsku uniju. Smatramo da Crna Gora ne smije da ukine pravo koje služi da se omogući dostojanstvo rada zaposlenih u trgovini i da se humanizuje njihov rad”, kazala je Mihajlović.

Veselin Koprivica iz Ministarstva ekonomskog razvoja kaže da po ovom pitanju ne postoji ni minimalna saglasnost socijalnih partnera, ni sindikata, ni poslodavaca.

“Da bi se zakon promijenio potrebna je i saglasnost predstavnika u skupštini, gdje čisto sumnjam da bi se mogla stvoriti većina koja bi izglasala promjenu zakona. Ministarstvo je bilo prilično usamljeno u želji da se pokrene širi dijalog o tom pitanju. Ministar Milatović je još u devembru rekao da bi za privredu bilo blagotvorno da se vrati radna nedjelja, ali da bi svakako trebalo da se nađe mehanizam da se ispoštuje pravo zaposlenih na nedjeljni odmor u trajanju od 24 sata”, kazao je on.

On kaže da to nije naišlo na adekvatan odziv.

Ministarstvo je pokrenulo inicijativu o pokretanju radne grupe koja bi odlučivala o vraćanju radne nedjelje s ciljem da turistička sezona bude bolja uz adekvatnu kontrolu i kaznenu politiku koja bi omogućila ostvarivanje prava radnika.

“Došli smo u situaciju da mjesec dana pred početak sezone imamo pat poziciju. Tražili smo izmjenu zakona koja nema podršku u parlamentu, s druge strane ni Ministarstvo ni Vlada ne bi išli mimo sporazuma socijalnih partnera. Jedino što sada može da se uradi je da se sjutra sjedne za sto i pokrene dijalog, da se barem nađe privremeno rješenje koje bi bilo značajno ta privredu”, kazao je on.

On ističe da treba omogućiti rad privrednika, ali da radnicima budu izmirena prava i da Ministarstvo ima blagonaklon odnos prema zaposlenima. On kaže da

“Poslodavac treba da shvati da neće imati podršku ove vlade i neće imati blagonaklon odnos ukoliko ne obezbijedi prava zaposlenima koja su im garantovana zakonom. Volio bih da se u tom smislu mijenja svijest poslodavaca”, kazao je Koprivica.

Predsjednica Sindikata zaposlenih u trgovini Sanja Knežević smatra da poslodavci nijesu u tolikim gubicima da bi se ukinula neradna nedjelja.

“Smatram da su u ovome najglasniji baš oni koji su radili cijelo vrijeme tokom pandemije, a zaposleni od toga nisu vidjeli nikakvu korist. Mislim da inspekcijski organi ne rade svoj posao kako treba niti smatram da će se uvećati budžet i da će se dozvoljavanjem rada nedjeljom”, navodi ona.

Ističe da su i ranije stajala obećanja da će biti duple dnevnice,da mogu ići na bolovanja i slično, pa ništa nije ispunjeno.

“I druge razvijenije zemlje rade žive od turizma, pa ne rade nedjeljom. Mislim da se time uvećava i zarada ugostiteljima”, kazala je ona.

Smatra da ni radnici ni država neće imati benefite.

Mihajlović dodaje da ne stoje argumenti da je promet pao.

“Tokom posljednjeg kvartala zabilježen 2019. godine zabilješen je porast prometa u trgovinama na malo 5,6 procenata. U prvom kvartalu 2020. godine bilježi se povećanje prometa 7,1 odsto. Neradna nedjelja nije uticala na pad, već na povećanje prometa”, kazala je ona.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve