Četvrtak, 20 Juna, 2024
Rubrika:

Sindikat medija: Crnogorske vlasti da privedu pravdi počinioce i nalogodavce ubistva Jovanovića

Dodaju da, uprkos najavama najviših crnogorskih zvaničnika u posljednjih nekoliko godina da se može očekivati napredak u istrazi, ništa nije učinjeno, ili barem javnost nije obaviještena

Na dvadesetu godišnjicu ubistva crnogorskog novinara Duška Jovanovića, mreža SafeJournalists, čiji je član Sindikat medija Crne Gore, i partneri iz Media Freedom Rapid Response (MFRR) pozvali su vlasti na snažniju akciju.

– Organizacije za slobodu medija zajednički osuđuju dvije decenije nekažnjivosti u slučaju ubistva novinara Duška Jovanovića i pozivaju crnogorske vlasti, kako političke predstavnike, tako i relevantne institucije, da preduzmu sve neophodne mjere kako bi identifikovali i priveli pravdi počinioce i nalogodavce – saopšteno je iz Sindikata medija Crne Gore.

Podsjećaju da je Duško Jovanović je bio osnivač, direktor i glavni urednik dnevnog lista “Dan,” jednog od prvih privatnih novina u Crnoj Gori.

– Ubijen je ispred kancelarije svoje novine 27. maja 2004. godine. Za ovo najteže krivično djelo u istoriji crnogorskog novinarstva osuđen je samo jedan saučesnik, koji će uskoro biti slobodan jer je gotovo odslužio višegodišnju zatvorsku kaznu. Prema relevantnim domaćim i međunarodnim medijskim organizacijama, višegodišnja istraga vođena je loše i neefikasno, sa brojnim zabilježenim propustima za koje niko nije odgovarao – naveli su u saopštenju.

Dodaju da, uprkos najavama najviših crnogorskih zvaničnika u posljednjih nekoliko godina da se može očekivati napredak u istrazi, ništa nije učinjeno, ili barem javnost nije obaviještena.

– Iz tog razloga, opravdano se bojimo da bi ovo mogao ostati jedan od ključnih neriješenih slučajeva, šaljući razornu poruku o medijskoj i društveno-političkoj situaciji u Crnoj Gori, da su zločini protiv novinara dopušteni nekažnjeno. Stoga je od suštinskog značaja da država Crna Gora preduzme odlučne korake ka pravdi, jer porodica i kolege pokojnog Jovanovića, kao i cjelokupna javnost, predugo čekaju – istakli su u Sindikatu medija.

Napominju da, pored ubistva Jovanovića, u posljednje dvije decenije zabilježeno je preko 100 slučajeva napada na novinare i medijsku imovinu u Crnoj Gori, od kojih mnogi ostaju neriješeni, a neki su čak dosegli zastaru.

– Zbog toga su potrebne odlučnije akcije crnogorskih državnih vlasti kako bi se osigurala sigurnost novinara i riješili ovi slučajevi. Snažno pozivamo crnogorske vlasti da preduzmu hitne i konkretne korake kako bi riješili ovaj najteži slučaj u istoriji Crne Gore. Vrijeme za akciju je sada—brze i odlučne mjere su neophodne kako bi se osigurala pravda i vratilo povjerenje javnosti, te pokazalo da zločini protiv novinara nisu dozvoljeni – zaključili su u saopštenju.

Potpisali:

Mreža SafeJournalists

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Media Freedom Rapid Response

Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF)

Evropska federacija novinara (EFJ)

Free Press Unlimited (FPU)

Međunarodni institut za štampu (IPI)

OBC Transeuropa (OBCT)

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve