Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Savović: Rezultati PISA-e upućuju na nužnost promjena u obrazovanju

Napredak u obrazovnom sistemu ne smije biti dnevnopolitički kamen spoticanja i žrtva partijskog kadriranja obrazovnih institucija, već poziv na zajednički napor cijelog društva kako bi mlada osoba u Crnoj Gori postala centralni dio opšteg progresa

“Višedecenijska degradacija obrazovnog sistema, ideala i vrijednosti u Crnoj Gori su ponovo kvantifikovano prikazani jučerašnjim izvještajem o rezultatima PISA testiranjem. Razočaravajući rezultati su jasan pokazatelj situacije u kojoj je partitokratija pronašla svoj put do obrazovanja, te svojim prepoznatljivim načinom djelovanja – neradom i neuspjelim reformama inhibirala razvoj mladih”, ističe potpredsjednik Mladih Evrope sad, Darko Savović.

Mladi Crne Gore koji se prvom pravom prilikom otisnu na školovanje u inostranstvo, u drugim obrazovnim sistemima pokazuju sav svoj kvalitet, potencijal, volju za konstantnim napretkom i sjajne rezultate, a ta činjenica, kako ističe Savović, mora biti jasna smjernica, ne treba tražiti krivce među mladima, već isključivo u sistemu koji je posljednjih decenija promijenio formu ali ne i suštinu.

“Izlaz iz kontinuirane degradacije vidimo u tri ključne tačke: modernizaciji obrazovnog sistema u skladu sa potrebama današnjeg društva i budućih izazova, povratku značaja profesiji prosvjetnog radnika kao ključne karike u prosperitetu pojedinca i društva i kreiranju progresivnog sistema koji bi znao da nagradi dobar rad nastavnika i učenika. U tom kontekstu, Mladi Evrope vjeruju da će novo rukovodstvo Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija u strateškom okviru razvoja obrazovanja integrisati temeljne reformske inicijative”, kako Savović.

Napredak u obrazovnom sistemu ne smije biti dnevnopolitički kamen spoticanja i žrtva partijskog kadriranja obrazovnih institucija, već poziv na zajednički napor cijelog društva kako bi mlada osoba u Crnoj Gori postala centralni dio opšteg progresa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Backovic E.
07.12.2023-17:37 17:37

Ako mogu nesto da predlozim?! Mislim da ce se stvati u ovom pogledu znatno poboljsati ako pojacamo SS vjeronauku i ako pod obavezno uvedemo predmet “srbovanje”!! Curikulum predlazem da sacini licno gospodin cetnicki vojvoda A. Mandic uz akrivnu asistenciju gosp. Milana Knezevica zvanog Molance!!